Videókártya és processzor vásárlás (esetleg alaplap)

Végre eljött az ideje, hogy augusztusban tudjam fejleszteni a gépemet. Jelenlegi GPU (GeForce GTX 1060 WINDFORCE OC 3GB) és CPU (Intel Core i5-6500).
Előszőr a GPU-val kapcsolatosan lennének kérdéseim.
Már nézelődtem, hogy mi lenne jó, egy 160-190(ezre) árkategóriában. Fő szempont, hogy meglegyen a 1080p/144 egy CoD Bo4 vagy R6, vagy akár 1440p/144 egy Fortnite kategóriájú játékban. Ami megfelelőnek tűnt eddig, az a GTX 1070Ti és RTX 2070. Kicsit inkább a 2070 felé hajlok, mert azért mégis csak jobb az újfajta kártyákat használni.
Valamint még egy GPU-val kapcsolatos kérdésem is lenne. Mivel lesz egy új GPU-m, ezért nyílván le lesz cserélve a mostani 1060. A kérdés az lenne, hogy megérné-e csak azért egy új alaplapot is venni, hogy egyszerre be tudjam rakni mindkettő GPU-t. Tudtommal a mostani ezt nem támogatja (ASUS B150M-C). Az alaplapról még később is lenne kérdésem.
Valamint a CPU
Itt az árkategória a 150.000 alatt lenne. Eredetileg megnéztem volna az Intel i9 9900k-t, de egy haverom lebeszélt róla, hogy fölösleges és amúgy is csak egy RTX 2080-nal lehetne fullosan kihasználni. Ezért inkább kicsit lejjebb mentem és rátaláltam az Intel i7 9700k-ra. Ebben a CPU-ban biztos voltam, hogy jó lesz, amíg ki nem jöttek az új AMD Ryzen procik. Mindenhonnan csak azt hallottam, hogy milyen jók, végre leelőzte az Intelt az AMD, még az i9-nél is jobb lett a Ryzen 9. Ez tényleg teljesen igaz lenne? Meg ahogy néztem, jóval drágább is lett a Ryzen 9, mint gondoltam. Esetleg a Ryzen 7?
Na és itt jön újból szóba az alaplap, hogy nekem jelenleg Intel támogatású alaplapom van, szóval ha esetleg mégis AMD-s CPU-t vennék, akkor szintén kellene egy új alaplap.
Előre is köszi a segítséget és bocsánat ha valami hülyeséget írtam volna, nem vagyok annyira otthon a Hardverekben.

Elég sok tévedés van az írásodban/nem megfelelő helyekről szeded az információidat.

Kezdjük az elején:

  • Csak akkor vegyél 2070-et ha valami akcióban hozzájutsz/jó áron van, mert egyrészt jött helyette a 2070 Super azonos áron, másrészt ott van olcsóbban a Radeon RX 5700 XT amiből a partnerkártyák augusztusban jönnek ki, néhol kicsit kevesebbet tud, néhol sokkal többet, de mindenesetre olcsóbb is.
  • 2 videokártyát lassan semelyik játék nem támogatja, amelyik igen, az is csak azonos kártyákkal működik, és azokkal sem túl jól, úgyhogy ezt el kell felejteni
  • A B150-be max 7700K procit tudsz tenni, ha újabbat szeretnél, az alaplap és proci cserét jelent, ezzel együtt érdemes lehet ramot is cserélni, valamint nem említetted a tápodat és gépházadat sem. Ha meg már ennyi mindent cserélsz, egyszerűbb a mostanit egyben eladni úgy ahogy van, és mindenből újat venni
  • A Ryzenek max teljesítményben nem verik gamintben az Inteleket, csak nagyon közel vannak hozzájuk, sokkal olcsóbban, ergo sokkal jobban megérik, plusz jár hozzájuk megfelelő gyári hűtő, ergo azt sem kell venni. A Ryzen 9-nek gamingre semmi értelme, Egy Ryzen 7 3700X bőséggel elég lesz még évekig. Természetesen ehhez kell egy megfelelő alaplap (pl az augusztusban érkező MSI B450 Tomahawk MAX) és 16gb legalább 3200mhz-es ram.
8 Likes

Szóval összegezve:

  • A GIGABYTE 2070 jelenleg 170.000 nem tudom, hogy az olcsóbbnak számít-e, de most a valaha volt legolcsóbb. G-Sync-es monitor miatt maradnék az Nvidia GPU-nál.
  • Akkor a 2 GPU mehet a kukába.
  • Esetleg tudnál-e olyan viszonylag olcsóbb Inteles alaplapot ajánlani amibe jó lenne az i7-es proci amit néztem? Vagy az is jó, ha elmondod, hogy mi alapján van, mit kéne néznem. Tápom: Chieftec Smart 600W. Gépházam: Zalman Z3 PLUS.
  • Valamint ezekhez jó lenne-e a mostani 16 GB-os ramom (Kingston HyperX FURY 8GB (2x4GB) DDR4 2133MHz [Ebből 2 van])

Köszönöm a segítségedet és a rám fordított idődet. A hozzá nem értésemért újból bocsánatot kérnék :slight_smile:

Tápot mindenképp cseréld valami normálisra, egyébként itt találsz ajánlaott alkatrészeket, ezekből nyugodtan válogathatsz mind alaplap (Z390-ek) mind a felsorolt ajánlott tápok terén:

A 2x4 gb ramot úgyis el kell felejteni, 8gb ma már a legtöbb játékhoz kevés, főleg ilyen erős gpu-val és procival, tehát vehetsz 2x8 3200mhz-eset.

1 Like

Én a helyedben eladnám az egészet úgy ahogy van és megvenném valamelyiket ebből a kettőből.

3 Likes

Én is ezt javasolnám, szerintem is jobb megoldás egyben venni gépet.

1 Like

4x4 GB RAM van, csak amit küldtem, abból 2, azaz 2x(2x4).

Oké, köszönöm a segítséget, még rendesen meg kell fontolnom ezt a választást. Elég macerás eladni egy full gépet, főleg úgy, hogy megérje és ne legyen egy év.

Nagyjából csak a ramokat akartad megtartani a jelenlegi konfigból így nemértem a dillemádat :slight_smile: A tápod most sem egy ajánlott kategória sajna.
Talán egy új intel konfigba még bele lehetne préselni azokat de egy z390-es lapban sem árt a 2x8 GB gyorsabb ram. Ryzenhez semmikép nem lesznek jók, oda legalább 3000/3200 mhz-es kitt kell.
A géped árazásánál nem tudom mit jelent neked a megéri szint, de néz körbe a használtkonfig oldalakon, hogy mennyiért mennek ezek, akár alkatrészre bontva, lehet úgy jobban ki tudod hozni a végén.

1 Like

Esetleg egy ötlet: eladnám a GPU-t, a procit, az alaplapot és a tápot valahogy. A gépház, ssd, hdd és a RAM egyenlőre maradna (megvan a 16 GB (4x4), csak hát 2133MHz, de azzal is el futogatna? Ha nem akkor majd azt is elpasszolom). És akkor ezek helyett vennék egy RTX 2070 (talán Supert), i7 9700k, egy alaplapot, ami jó lenne ezekhez 40-50ezres árkategóriában (ebben kéne a tanács, vagy jók lennének a már feljebb említett Z390-ek?), valamint ezekhez még a táp is, ebben szintén elfogadnék ajánlásokat, szintén 40-50ezres árkategóriában.

Légyszíves olvasd már el a válaszokat, és nézd meg a build ajánlót. MINDEN le van írva ami neked kell.

A mostani konfigod egyben add el, a 2133mhz már mindenhez lassú.

1 Like
KÉRLEK OLVASD VÉGIG A KOMMENTEKET.
1. Az Intel most NEM ÉRI MEG! Az AMD 2700 is csak nagyon maximum 10%-al marad el néhány játékban a 9900k-tól az új 3600/3700-as mégközelebb van, játéktól függően is max 6-8%-al gyengébb mint a 9900k viszont JÓVAL olcsóbban.
2. Kimondottan munkára az AMD 3xxx széria jobban teljesít legtöbb esetben mint az Intel 9900k-ja
ÖSSZEGZÉSBEN A CPU-RÓL:

Nahszóval ha már kismillióan elmondták neked, hogy az AMD ár/értékben mindenképpen jobb választás mint az Intel és ennyire szűk a kereted akkor mi a bánatnak erölteted még mindíg az Intelt? Tanácsot kértél, válaszoltak olyanok akik értenek is hozzá…el kéne fogadni a jótanácsot.
A Ram-od Intelnek is bánatgyenge. A DDR4 szabvány alap órajelét jelenti az a 2133MHz ennél lassúbb DDR4 nem lessz amit találhatsz. MINIMUM 3000MHz-s memória kellene mind Intel mind AMD oldalon az új gépedbe, hogy ne veszíts a teljesítményből.
Amúgy a 9700k árán simán veszel egy 2700x-et ami viszont erősebb mint az i7 és közelebb áll az i9-hez… viszont a 3600/3700 mivel már kintvan ezeket is megveszed egy 9700k árán amivel mégjobban jársz ÉS NEMKELL KÜLÖN COOLERRE KÖLTENI SEM.
5 Likes

@aertixthelegend Mindezt egy 9900K tulajdonosától olvasod, szóval ha ő is így gondolja, nyugodtan vedd kézpénznek.

4 Likes

:smile: jó az más én megengedhettem magamnak és pontosan tudtam, hogy nem éri meg :smile: Meg akkor még munkára ez volt az erősebb választás ha az ár nem számított.

De ha most venném akkor én is AMD-vel mennék.

2 Likes

UH, köszönöm a válaszokat, elnézést, hogy nem válaszoltam előbb, csak elutaztam. Értettem egész végig, hogy az AMD jobban megérné, csak valamiért az Intel a mániám, még ha nem is éri meg jobban. De ezek után tényleg erősen megfontolom. Csak tényleg mindenhonnan, még a csapból is az Intel folyik, az ember azt gondolná, hogy meg van az oka.

Valamint most kezdem eladni a GPU-t, CPU-t, alaplapot, ramot és a tápot és ezek lesznek kicserélve.

Azért ez az utóbbi 2,5 évben már nem igaz :wink:

Azért a legtöbb profi E-Sportolónak vagy Streamernek, akik napi szinten gamingelnek Intel processzort használnak.

Igen, akik ezzel keresik a pénzt, és mindegy mennyibe kerül, azoknak az Intel a legjobb megoldás még mindig, a legmagasabb fps érdekében. De te sem a 9900K-ról beszélsz, a többit meg már lenyomja/annyira megszorítja a 3. gen Ryzenek többsége, olcsóbban, hogy nettó pénzkidobás, ráadásul semmit se tudni arról nem e kell a 10. generációhoz majd megint alaplapot cserélni (Intel 2 generációnként szereti ezzel szpatni a népet), míg az AM4-be még a Ryzen 4. gen is biztosan bemegy.

Még egy utolsó kérdés és igazából, akkor le is zárhatjuk a témát. Lehet már leírtátok 100x, de nekem még mindig nem esett le. A 9700k erősebb gaminghez, mint az AMD-nek a 3.gen-je? Most az ár/érték arány nem érdekel, még az is jó nekem ha csak 1-2 FPS-sel több. Meg tudnám fizetni, CPU-ra 170-180k-t terveztem. 9900k-t azért nem akartam venni, mert ahhoz kellett volna új alaplapot venni (akkor még nem tudtam, hogy kell). Ennek ellenére a tanácsaitok alapján AMD-t fogok venni.