TheVR Fórum

Videókártya-probléma... elvileg ?! :P / :'(

Sziasztok!
Megpróbálom összefoglalni a dolgokat és segítséget találni itt a problémáimra.
Kb. két hete váltottam Ryzen és egyúttal AMD-s oldalra, vettem új procit, lapot, ramokat, házat, hűtőket, tápot. (a régi gépem 2012es volt, abban egyszer volt egy videókártyacsere, [ez az info fonttos lesz később.])
Összeraktam nagy boldogan a gépet, a notimon bújtam a users manual-t, hogy a ház csatijait hova, merre, meg mit merre lelek, amit esetleg nem értek.
Kész voltam. Majd fogtam a videókártyát és elindítottam. A CPU venti bepörgött szépen, a ramok velvilágítottak, de képet nem adott a monitorig. (no input signal), ahogy megfigyeltem az alkatrészeket, azt láttam, hogy a VGA ventik egyáltalán nem pörögnek fel kicsit sem, ahogy azt az előző gépnél tették.
Na most a kérdésem, ezek szerint ugye vehetek egy új kártyát, igaz? :’(
Semmi sípszó nem hagyja el a beeper-eket. így nem is ismert az esetleges hibakód.
Nem tudom szükséges-e, mindenesetre leírom a spec-t is:


mobo.:MSI b450 tomahawk max
cpu: R3 3100
ram 16gb, 3200mhz G.Skill trident Z
vga: rx 580 8g Sappire pulse (ez nem új alkatrész)

 • a többi rész talán nem is fontos, szóval csak ennyi. Természetesen becsatlakoztattam a vga csatijába is amit kell.
  Ezt az egészet egy 750w-os bronze fsp hajtja ki, ezzel sem hiszem hogy baj lenne. Később szerettem volna cf rendszerben feljavítani a teljesítményt, ezért választottam nagyobb tápot.
  De most még egyszer a kérdés:
  Szerintetek mehet a kukába a kártya? Vagy van-e itt olyan, akinek hasonló gondjai voltak és talált rá megoldást?!

Félpasszív a kártya, szóval elméletben nem is kell hogy pörögjön a venti.

 • CMOS törlés.
 • Monitort a kártyába dugd ne a lapba. :slight_smile:
4 Likes

Félpasszív kártya ventije is felpörög bootolás során, amíg el nem éri a windowst.

3 Likes

Darabja válogatja, nem mindegyiken indulnak el a ventik csak a LED-ek világítanak rajt vagy csak addig pörög amíg nem pittyen a deszka.

@Eshanzel_digraysha PCIe kábel megy a videókártyába 100%?

1 Like

xD okés… akkor ezt fejtsük ki kicsit bővebbre, mert látom hülyének néztek.
17 éve foglalkozok gépekkel, minden csati a helyén van. A kártya leírásából tiszta sor, hogy ha nem kell, akkor nem pörög, de azt hiszem írtam is, az előző konfigba úgy indult, hogy bepörgött.
Ezek után csak remélni mertem, hogy akad itt olyan, akivel előferdül már hasonló és hátha tud rá okosat mondani.

Nézd. CMOS törlés remek lehet, akkor ha van kép és 2. …
-.-" ne nézz már madárnak. A kártyára van csatlakoztatva a hdmi kábel, ez a cpu amúgy nincs is felszerelve integrált videókártyával.

 1. Nem néz senki sem madárnak, sem hülyének. Az agresszív attitűdöt azt köszönjük nem kérjük, főleg annak tudatában hogy aki itt neked segíteni szeretne vagy próbál a szabadidejét fordítja a problémádra. Egyedül annyit kell látni, hogy ide általában a laikusok járnak fel kérdezni (ez nem egy szakmai portál). Pont ezért általában mindig az alapokról kezdünk, bármennyire is bagatellnek vagy egyszerű lépéseknek tűnnek ezek számodra.
 1. Ez nem volt említve sehol, a kisujjunkból kiszívni nem tudjuk, de jósgömbünk sincs.
  Ha moduláris a tápod attól még a másik vége lehet nincs bedugva, nem teljesen vagy csak rossz helyre mert megesik.

CMOS törlés folyamatának semmi köze van-e képed vagy nincs. Nem a BIOS alól csinálod, hanem két fizikai pin kötsz össze hogy kisüsd a CMOS-ból az abban tárolt BIOS beállításokat. Ha ezek korruptak azok tudnak okozni mindenféle anomáliát, köztük azt is hogy nem inicializálja a kártyádat a lap.

 1. Lásd 1-es pont. Volt aki az alaplapra kötötte monitort mert csak azon volt D-Sub / DVI és a régi kijelzőjét csak oda tudta bekötni. Az alapvető gondolat menet jó, csak eredményre nem vezet.

MSI B450 Tomahawk-on van diagnosztikai LED csoport valahol az ATX csatlakozó környékén, láthatod hol akad el a POST folyamat, az adhat kiinduló pontot.

PS.: Esetleg nézd meg nincs-e véletlenül a két állásközé tolva a BIOS kapcsoló a kártyán. Preferáltan valamelyik végállásban legyen. Talán a kártya vége felé van Performance ha jól rémlik a saját kártyám alapján.

Emitten:

7 Likes

Nem ismerem a thevr portált, mert kifejezetten ezen kérdésem miatt regisztráltam ide.
meglehet, hogy nem szakemberek 100ai itt az illetékesek, de reméltem akad talán egy, aki ha mást nem is segít a szétszerelésben, vagy utat mutat ebben, mert nagyon jó “micsurin” megoldásokat találok sok esetben, de ez most kifogott rajtam.
Minimalizálni szeretném azon veszteségemet, ahol a kártyát bukom, márpedig én ezt látom opcionálisnak, csak a reményem maradt abban, hogy talán valaki hasonló cipőben, de meg tudta oldani a dolgot, ezért írtam pont ide és pont ezt.
Nem. a kisujjadból valóban nem kell kicumiznod semmifléle választ, de ahogy leírtam a gondjaimat, direkt szépen és áttekinthetően fogalmaztam meg, hogy ne nézzen senki dilettánsnak, erre tőled az első válasz olyan volt, mint ha 6 éves lennék.
“a videókártyába dugtam e be?” -.-" ez egész kiakasztó, még akkor is ha valóban valami 6 évesnek írnád, mert aki ennyit nem tud az menjen inkább legózni…
és nem írtam semmi sértőt, veled ellentétben, aki minden mondatoddal próbálsz engem alázni.
De komolyan, ha Ti vagytok a THEVR segítség, akkor megyek is innen.
Ezen mondatom alapjait olvasd vissza ezt az elejétől és ha nem érted meg, miért is írom így,
akkor úgy gondolom nem nálam lesz a gond.
Megpróbálsz engem technikai zsákutcaként beállítani, holott végig úgy kértem bárkit is, hogy
nem kell, a “nyomd meg a power gombot” segítség, inkább, ha mást nem is akkor egy szétszereléses útmutatót, hogy mit lehet kezdeni ezzel a helyzettel.
De most is kiemelem: Utolsó esélként.
Nagyon ismerem, mit merre kell a gépen belül de nem vagyok mérnök, így amennyiben egy vga-t kellene szétszednem ott elakadnék nagy esély-el, bár nem tudom, mert még nem próbáltam így.
A CMOS restart-ot is ismerem, de itt ez a lehetőség már ott ki lett írva, hogy nem pittyent meg a boom.speak, ráadásul egy új lapról beszélhetünk. Ahol az alap beállításokkal, ha mást nem is de egy signal-t adna, azzal, hogy valami rossz.
De ahogy érzem már az elejétől, akkor nem csak a procit kell ideiglenesnek gondolnom, hanem a kártyát is.
És most amolyan skót mód beszél belőlem, mert a procit eleve úgy terveztem hogy még csak nem is pasztázom, jó neki az alap arra az egy hónapra, amíg nem jutok egy r5 ig, a vga-ra nem szántam volna, csak jövőre egy cf- sett -hez. így át kell gondolnom, sajnos nem keresek annyit hogy most egy laza 100ast kidobjak új kártyára, ezért szerettem volna választ, hogy van-e erre olyan megoldás, ami esetleg életet lehet ebbe a kártyába.
huh… na ezt olyan jól kifejtettem, hogy ha ezek után sem érthető, komolyan nincs mit keresnem itt.

Azon kívül hogy te raktad össze a gépet, van egy alkatrész listánk amiből a kártya nem új (de a leírtak alapján az előző masinában működött (?) és egy forgó CPU fanon kívül nincs se csipp, pitty semmit nem tudunk.

Távgyógyításban maximum úgy tudok neked segíteni, ha kizárunk hiba lehetőségeket.
Ha erről nem vagy hajlandó írni / kommunikálni, akkor nem tudok neked segíteni.

Egyébként mindegy hogy új lap vagy sem, láttam már kevesebbtől is elmenni a CMOS beállításokat, köztük gyárilag döglött gomb elem is ott van mint ok…

 • Diagnosztikai LED-eket a lapon megnézted-e már?
 • Kábelezést átnézted már?
 • Másik gépben kitudod probálni a kártyát?
 • Kártya már megvolt és az előző gépben működött vagy használtan vetted most?
 • Ha úgy adta el az előző tulaj hogy üzem képes akkor vedd fel vele a kapcsolatot. Nincs-e a kártyán mining BIOS?
 • Sima vagy az újabb Dual BIOS-os kiadás-e egyáltalán?
 • Ha utóbbi akkor megnézted-e a hátulján vBIOS kapcsolót és annak az állását?
 • Másik VGA-val ki lehet próbálni a gépet vagy van másik VGA amivel egyébként működik csak az RX 580-assal nem kel életre?
 • Lehet döglött vBIOS a kártyán is, bár az elég ritka.
  Kivéve ha valami bánya kártya volt és valami nagyon nem jó BIOS lett vissza flashelve.

Minek a szét szereléséhez kell segítség? Videókártya?
Google / YouTube a barátod ezen a téren pepötyögöd hogy Sapphire RX 580 Pulse disassembly és lesz egy maréknyi step-by-step video tutorial hozzá.

De ha alkatrész hibás a kártya, legyen az bármely VRM elem egy SMD biztosíték vagy egyéb, ahhoz egy kisebb oszcilloszkóp, de legalábbis egy fasza multimeter kéne hogy bármire menj vele ha szemmel nem látszik a megmurdelt felület forrasztott cucc. Nem beszélve egy rendes forrasztó állomásról, meg pót alkatrészekről azok cseréjéhez.

Mert hogy valinek pont ugyanilyen zsugálya legyen egy magyar fórumon, ahol magyar IT közösség egy töredéknyi része látogat rendszeresen és pont ugyanezzel a hibával (feltéve ha kártya döglött.) arra nagyjából annyi az esély mint egy TippMix telitalálathoz.

Nem tudom mi vezetett téged erre a következtetésre, de biztos azért írok és próbálok neked segíteni a saját időmből, mert nem nekem attól lesz jobb a napom hogy tippeket írok mitől lehet olyan hiba jelenséged amilyen és arra vágyok hogy te megsértőd az internet másik végén, de legalább az új géped se menjen…

Továbbiakban ha akarod akkor fentebbi kérdéseimre / támpontokon átfutsz, megnézed őket a gépeden és vagy válaszolsz ebbe a topikba vagy a szűkebbre húzott hiba halmazzal “gazdagabban” máshol próbálsz szerencsét. Ha valaki rajtam kívül folytatólagosan szeretne neked bárminemű segítséget nyújtani még a továbbiakban akkor övé a pálya én itt elengedtem.

Tisztelettel.

11 Likes

Ha ilyen súlyos kisebbségi komplexusaid vannak, akkor először fejben szedd össze magad (akár segítséggel), utána kommunikálj emberekkel. Teljesen mindegy hogy fogalmazod meg a problémád, a segítséget mindig az alapoknál kezdjük, és olyan tipikus lépésekkel, ami nincs leírva általad, de legtöbbször segít a kérdezőnek. Ha te erre felháborodsz, ott van gond rendesen. Elég annyit írni, hogy ez már megvolt. Senkinek sem kötelező neked segíteni, aki megpróbál, az a saját idejét szánja rá pusztán jó indulatból. Ezt pedig mindenképpen tiszteletben kéne tartsad.

8 Likes

Azt hiszem nagyon tisztelem a türelmed uram, amióta itt látlak a fórumon :smiley:
Respect :love_you_gesture: :fox_face:

3 Likes

Már bocsánat, hogy beleszólok, de itt a fórumon jelenlévők mutatták nekem eddig a legnagyobb segítőkészséget Tech fórumokhoz képest! Pár hete regisztráltam, mert volt pár kérdésem, pedig kb 20 éve rakok össze számítógépeket. Még C64-ről indultam és a mai napig tanulok valami újat. Olyan bagatel dolgokon múlik néha a válasz, hogy ha megmondják csak rácsapsz a homlokodra , hogy TÉNYLEG!! Szóval azért ne sértődj meg, hogy a nagyon alapoktól kezdenek segíteni, mert legtöbbször ott csúszik el valami. Múltkor nem dugtam vissza a CPU FAN csatlakozót és 1 órán át kerestem a hibát, hogy miért nem indul be. Én a helyedben végignézném amiket tanácsolnak, mert lehet kihagytál olyan lépést ami Nekik eszükbe jutott. A segítséget elfogadni sosem égő, tök mindegy, hogy hány év tapasztalatod van. Én ezek után is itt fogok kérdezni ha problémám van, mert mindig számíthatok a fórum tagok segítségére. Bocs a litániáért. :slight_smile:

4 Likes

4 Likes

Kérlek hagyj már a hülyeségeiddel.
Eddg idejött jónéhány ember, de csak egy van itt, aki valóban segíteni próbál,
Te meg jössz itt a megmondóemberként és erősködsz, de semmit nem adsz hozzá
a kérdéshez.
Akkor itt most kivel is van a gond?! :stuck_out_tongue:
Van egy problémám, erre kértem választ és szerintem még jó, hogy nem tetszik az olyan jellegű kérdés, hogy “bedugtad már a konnektorba?”, de ennek a lényegiségét már kifejtették, végül is érthető, ezek után kaptam egy rendes és használható tippcsokrot, hol keressem a hibát.
Lassan neki is állok.
Erre olvasom, hogy mindenki más, de TÉNYLEG MINDENKI azzal jön, hogy “ember… ez a saját szabadidőnkből megy és bla bla bla…” - Nagyszerű, de ugyanakkor Ti még most sem tettetek egy követ sem arrébb… -.-"
Szóval kérlek, ha nincs egy jó ötleted, inkább ne is szólj hozzá.

Ne emelj ki egy részt az egészből, mert így én is tudok pattogni.
És egy előző emberkének is megírtam. Ne velem foglalkozzatok már. mert egészen eddig csupán egyetlen egy ember van itt aki valóban segítség.
Mindenki más, csak engem próbál oltogatni… így még ha ki is van emelve a szövegkörnyezetéből az a mondatom, még így is fenntartom.
A kivételnek mindíg tisztelet!

a lap szerint minden rendben van.
A kábeleket átnéztem, volt egy másik 8 pinesem is, azzal is megpróbáltam.
viszont beleraktam egy régi 650 ti-t és azzal most épp megy.
A kártya a sajátom volt az előző gépről hoztam volna át,
Nem bányászok, így nem is volt vele tolva.
Sajnos ez egy BIOS -os rendszer.
A régi gépet a lomtalanítással együtt hajítottam ki, hátha valaki még hasznát veszi, bár ahogy láttam azonnal megy vasnak…
Nincs lehetőségem kipróbálni máshol sem, mindenki körülöttem notis, én vagyok az egyetlen ortodox, aki még képet használok a köreimben.
De mivel itt vírít nekem a windows telepítő, meglehet hagynom kellene és rászánni még néhány hónapot, hogy rendes kártyát vegyek bele.
Mivel eddig Te voltál az egyetlen aki valóban segíteni akartál, ezért neked meg is köszönöm a fáradozásaidat.

Szóval mindenki hülye, csak te vagy helikopter.
egyébként igen, mindenki a szabadidejében segít, senki nem kap fizetést (ha mégis, szóljatok hol lehet jelentkezni.) azért kérdezünk meg minden apróságot és lépegetünk egyesével, mert (kapaszkodj) NEM TUDJUK MI A PROBLÉMA. ha tudnánk, megmondanánk, hogy “ezt meg ezt csináld” és mindenki menne boldogan a dolgára. Lehetsz te bármennyire tapasztalt, emberből vagy és hibázhatsz, tévedhetsz és kifelejthetsz dolgokat. multkor egy srácnak a custom kábele volt hibás, kb mindent végigpróbáltunk mire kiderült. Veled is simán előfordulhat, hogy a legkisebb apróság ment félre, de ezt ki lehet küszöbölni ha megnézed. MIndneki segíteni akar, a te hozzáállásodon is múlik sikerül-e.

viszont ahogy látom “megoldódott”, szóval @LengyelB2 jöhet a :lock:

4 Likes