Videókártyát a gépbe, de miért nem indul?


#1

Sziasztok,
Olyan problémám van, hogy a minap vettem egy GTX1050 VGA kártyát és próbáltam installálni a gépbe, de nem boldogulok vele. Az alap egy MSI b250m Mortar egy Core I3-7100 és 8GB DDR4.
A helyzet a következő, a gép működik kártya nélkül csak az alaplapi HDMI csatlakozóval, (most is erről írok) viszont ha berakom a kártyát és bekapcsolom a gépet, akkor 1 hosszú és talán rövidebb sípolással nem indul, a leírás szerint VGA error. Ez a hiba van bármit állítok át a Bios-ban vagy bárhol máshol… egy módon tudom elindítani a gépet úgy, hogy a kártya benne van, a Bios-ban a Display boot menüben a PEG-et átállítom IGD-re. Ekkor fel tudtam telepíteni a drivert mert a Windows felismerte a kártyát, de újraindítás során ismét 3 sípolás és nincs kép. természetesen ez előtt a Bios-ban visszaállítottam PEG-re. A bios-ban nincs integrált kártya kikapcsolási lehetőség, ott csak a használt memóriát vagy a Boot display-t lehet állítani. A Windows-ban hiába tiltom le az eszközkezelőben az alaplapi vagyis CPU Intel HD modult, semmi…
Valakinek valami ötlet?


#2

Szia.

Kártya rendesen kattanásig bedugva a legfelső teljes szélességű PCIe slotba?
Kiegészítő tápot 6-pin PCIe (már amennyiben olyan modell amihez kell) bedugtad?

Ha fentiek megvoltak akkor kérlek próbálj meg csinálni egy CMOS clear-t az alaplapon és utána indítani a gépet.


#3

Helló,
Igen a kártya rendesen bent van, a segéd táp is…


#4

Olyat még nem csináltam 40 éves fejjel… a Biosból kellene?


#5

És ha megvan, akkor az indítás már úgy legyen, hogy az új kártya bent, gondolom…


#6

Minden a helyén. Megcsináltam a resetet is. Reset után a kártyát beraktam, el is indult vele… kérte, hogy lépjek be a biosba, majd kiléptem újraindult és megint sípol nem megy tovább…


#7

Másik gépben ki tudod próbálni a kártyát esetleg?

Amúgy milyen tápegység hajtja ezt a masinát? Bár GTX 1050 nem kifejezetten nagy étvágyú egy zsuga.


#8

500watt a táp… sajnos nem tudok próbálni. De az a fura, hogy reset után elindul a kártyával a gép, belépek a biosba mert muszáj átállítani azt, hogy win 10 van a gépen… mentem kilépek és megint sípol…


#9

Azt találtam még, hogy az alaplap weboldalán nincs benne a támogatott kártyák közt… ez gond lehet?


#10

zozi2017

2 perce

500watt a táp… sajnos nem tudok próbálni. De az a fura, hogy reset után elindul a kártyával a gép, belépek a biosba mert muszáj átállítani azt, hogy win 10 van a gépen… mentem kilépek és megint sípol…


#11

Azt tudhatjuk hogy pontosan milyen 500W-os unitról van szó? Az össze AIB partner gyártó GTX videókártyáival nem lehet mindent tesztelni, kb. fizikailag képtelenség ennyi féle hardvert kipróbálni emberi keretek között.

BIOS-ban nem hiszem hogy muszáj lenne Win10-re állítani a fastboot-ot vagy feature set-et ahhoz hogy elinduljon az OS. Én valamilyen Secure Boot hibára gondolnék. Próbáld meg a Secure Boot-ot ki és CSM-et pedig bekapcsolni kérlek, hátha életre kel.

Mást így hirtelen nagyon nem tudok javasolni távolról már. :frowning:


#13

Sajnos muszáj a bios-t piszkálni, mert egy m.2 SSD van benne, amit be kell állítani, mert alapból nem találja és akkor nem indul semmi… :frowning:


#14

Zalman ATX 500W táp. zm500-lx


#15

Ugyan annyira nem acélos annak tápnak sem a belseje, de azért a GTX 1050-el meg kell birkóznia bőven főleg hogy a gép maradéka sem fogyaszt sokat.

Jahogy M.2-ről bootolsz… Figyusz azt próbáld még meg esetleg hogy ha PCIe NVMe meghajtóról van szó, akkor kiveszed és úgy indítod el a kártyával a gépet, majd utána leállítod és visszarakod az M.2-őt.

Bár olyanról még nem halottam hogy összegabajodnának a kiosztott PCIe sávok M.2 meghajtó és VGA között.

Szerk.: Bár elméletben az M.2-es slothoz a chipset kéne szolgáltassa a PCIe laneket nem a processzor…


#16

Helló,
Bocs, csak tegnap már nem tudtam írni, mert a Fórum nem engedett többet. A lényeg, hogy kipróbáltam mindent amit csak lehetett. Bios törlés, M.2 SSD-t kiszereltem megint Bios törlés, kiszereltem a merevlemezeket, hogy hátha a táp kevés, feljebb emeltem kicsit az alaplapot, esetleg a kártya füle miatt nem tudom rendesen bedugni a foglalatba… de semmi.
Csak és kizárólag egy féle módon tudom elindítani, ha az alaplapi kártyát választom a bios-ban a IGD-t úgy, hogy a videókártya is benne van. Így elindul a Windows, ezen belül a Gigabyte program látja a kártyát, tudom ki be kapcsolni a ventiket, tudom a led fényt változtatni, és még az OC funkció is működik, de kép csak az alaplapi hdmi-ről érkezik. Ekkor úgy gondolván, hogy most jó lesz kikapcsoltam a gépet a bios-ban átállítottam PEG-re és onnantól kezdve megint csak a sípolás és nem boot-ol a gép. A Secure boot is ki van kapcsolva. Egyszerűen nem értem.
Ma reggel még egy dolgot kipróbáltam. Kiszedtem mindent a gépből csak egy merevlemez és a vga kártya maradt benne. Ekkor bios reset és start… szerinted? Persze, hogy így is csak a sípolás… viszem vissza a kártyát hétfőn.


#17

Ha nem a videókari, akkor az alaplap foglalata…


#18

Helló… az baj lenne, mert 2 napja vettem… :frowning:
Még új…


#19

Tudod… Murphy törvényei szerint…

Én inkább corrupt VBIOS-ra gondolok a videókártyán, de azt így távgyógyításban kiszűrni elég bajos.


#20

Helló,

Elindult… Soha az életben ha valaki megkérdezné, hogy mi a gond nem tudtam volna, de már minden bios beállítást átállítottam. A bios-ban a Windows boot menüben Windows 10-ről át állítottam Windows 7-re és elindult a kártya…

Ez érthetetlen, de ez van…


#21

És ebben az a vicces, hogy régebben ha nem állítottam win10-re a bios-t, akkor volt, hogy telepíteni sem tudtam a win10-t.