Videóvágás és képszerkesztés pc és monitor

Sziasztok!

Képszerkesztéshez és videóvágáshoz érdekelne pc és monitor. A kérdés hogy 300k alatt milyen színhű monitort ajánlanátok a fent említett tevékenységekhez? (Még csak hobbi lenne, hogy kipróbálhassam magam és szeretnék-e ebbe az irányba menni komolyabban)

Emellett érdekelne 600k alatt olyan pc konfig (természetesen, ha ennyiből már ki lehet hozni egy használható masinát), amivel ezeket a programokat gond nélkül tudnám használni, akár több programot egyszerre (vagy dupla monitorral a későbbiekben.)

U.i.: Nem tudom mi lehet a különbség hardverekben egy játékra vagy egy, az említett munkára/hobbira használt pc között. Ezért érdekelne, hogy lehet-e olyan konfigot összerakni, amin játszani és dolgozni is tudok.

1 Like

Monitort ha tényleg nagyon expert akarsz lenni akkor Eizo környékén érdemes nézelődni

1 Like

Szia!
Pár támpont:
Hobby/kezdő szinten egy LG IPS paneles monitor valami ilyesmi: LG 34WN700-B monitor vásárlás, LG 34WN700-B bolt árak, LG akciók, árösszehasonlító
Videó vágáshoz a 21:9, 2k, kKépszerkesztéshez 16:9 4k.

Min 32gb ram, és egy jó ssd külön csak a cache mappáknak. Érdemes utána nézni melyik szériák mennek éppen, nem pár éves értékelésekre hallgatni.
Processzornak egy i7 preferált, de kezdetnek az i5 is megteszi.
Video kártyának egy rtx 3060, kezdetnek bőven elég - azt a 12gb vramot sok vágó szoftver kihasználja. Ha magasabb felbontáson akarsz játszani akkor persze erősebb vas kell.
Ha belefér a keretbe Atx méretű, intelnél Z jelzésű alaplap.
Ha open back fülessel vagy hangfallal vágnál, akkor egy nagy, jól szellőző ház, noctua ventikkel.

A többi részét a build ajánlóból kilesheted:
https://forum.thevr.hu/t/build-ajanlo-avagy-milyen-gepet-vegyek/

1 Like

Annyit hozzátennék, hogy szerintem videóvágáshoz édes kevés a 2K (1080p), egyszerűen mert túl kevés a “hely” a képernyőn. Igazából bármilyen komoly munkára 4K-ra mennék rá. Egyébként az LG-k szerintem is teljesen jók kezdő/hobbi szintre.

i5 attól függ, melyik. Egy 12600K már elég jó lehet, egy 7600K pedig nagyon nem :slight_smile:

2 Likes

2k-nak a 3440x1440-es monitort értettem, elfelejtettem, hogy ezeket falsul promózzák. Belegondolva, valóban egyéni preferencia és 4K felbontású anyagnál jó, ha van min natívan nézni.
Nekem pl. a lényeg, hogy legyen extra hely. Mert hiába 4k a kijelző, de a panelek ugyanakkora helyet foglalnak. A preview meg monitor méretű kijelzőn 3/4-es vagy alacsonyabb felbontásban fut.Egyedül a blur és color grading mellett megy teljes felbontáson. Olyankor amúgy is csak álló képkockák vannak, nem kell realtime betöltenie a felvételt.
Én vagy 2 hónapot filóztam, hogy melyik lenne jobb. Szerencsére voltak ismerősök mindkét opcióval, úgyhogy szépen editelgettem náluk órákat. :laughing:
Végül egy 1080p 21:9 monitor nyert, mert a wowhoz is jól jött, illetve kb. fél áron találtam 4 éve, de a 1080p-t nem javasolnám.

Processzor témában sem voltam elég konkrét, ott is a build ajánló szerint, ami a keretbe belefér.

1 Like

This topic was automatically closed 8 hours after the last reply. New replies are no longer allowed.