VIVE FOV és képélesség


#1

Következőt vettem észre.
Ha a HMD et úgy állítom be hogy a lencsék a szememhez a lehető legközelebb legyenek nő a FOV ami tök jó de még így is a kép széle körbe kicsit homályos (igazából csak középen éles) , tovább nem lehet közelíteni ez a max beállítás. Ha leveszem a szivacsot a cuccról, így még közelebb kerül a szemem a lencséhez. Már kicsit zavaró is mert a szempilláim pislogáskor hozzáérnek a lencséhez viszont a kép olyan kristálytiszta a széleken is mint még soha és a FOV olyan hogy ÁÁÁÁ . Viszont így rohadt kényelmetlen viselet a fejszett.

Kérdés hogy velem van a baj és szemüveget kéne íratnom ? vagy másnál is ilyen?

Bocsánat ha kicsit túlpörgettem ma a fórumot ha ez gond visszaveszek :slight_smile: , Sajnos elég kevés a VR fórum , főleg magyarul. Így örültem hogy ezt megtaláltam.


#2

Én is így használom a Riftemet, kivettem a keretet és csak egy VR Coveres szivacs van körben. Gyárilag valszeg a sok féle arc na meg a szemüvegesek miatt csinálják távolira, a lencséket meg nehéz úgy megcsinálni, hogy mindenkinél optimális legyen az élesség. Riftnél nem tapasztaltam feltűnő homályosságot, nem hiszem, hogy bármivel javíthatnál rajta.


#3

Plusz azt se felejtsük el, hogy a lencséknek van fókusztávolsága, és mivel nem egy sík üvegről van szó, leginkább középen lesz élesebb.
Persze sokat dolgoztak a lencse javításán, hogy jó legyen erre a célra.
Ha beállítod a lencsét, tegyük fel, hogy a képernyő “közepe” legyen éles, akkor kialakul egy fókusztávolság ami jó, viszont ugyanezen a beállításon a képernyő széle már más távolságban van és más szöget is zár be a szemeddel.
Persze nem egy szimpla nagyító lencsét tettek bele és nem is ilyen drasztikus a helyzet, mint ahogy írtam, de a lényeg valami ilyesmi.
Abból a szempontból talán nem zavaró, hogy a való életben is ha előre nézel és fókuszálsz egy területre, a látótered java része homályosabb, akárcsak a perifériás látótér.

VR-ban javarészt pláne ingame úgyis reflexszerűen a fejedet forgatod és nem a szemedet, kivéve ha pl egy menü állókép, ahol nem mozog a kép.


#4

Pont erre gondoltam én is, ha belemerülsz fel sem tűnik, ergo természetesnek fog tűnni, ha csak nem keresi szándékosan.


#5

Így van, értem , a szférikus aberráció -ról beszélsz. Pontosan tudom hogy mit jelent és hogy mi okozza. Ez valóban létező jelenség a VR be de a VIVE-ben nem sima convex lencse van hanem fresnel amivel ezt teljesen meg lehet szüntetni. Szóval itt nem lehetne ennyire észrevehetőnek lennie. Mindenhol élesnek kellene lenni a képnek nem csak középen.
Borzasztó zavaró tud lenni a homályos kép ha pl a HP vagy muníció képe ki van téve a kép szélére. Vagy ha pl egy párbeszéd szövege van kiírva a képre. Nem végzel az olvasással és eltűnik a szöveg mert már mást ír, mert az elejét és a végét úgy kell dekódolni hogy milyen betűk is azok… És hiába fordítod a fejed fordul a szöveg is :), Ekkor szoktam a HMD et kicsit oldalra tolni a fejemen hogy kitisztuljon a széle.

Továbbgondoltam a problémát és arra jutottam hogy nem a szememmel van baj. kb az van hogy a gyári lencse nem egy pontba fókuszál annak ellenére hogy a jól megtervezett fresnel lencsének egy pontba kéne.
A közepe része a lencsének jól fókuszál csak a széle rossz.
És most hogy ezt így leírva látom be is ugrott hogy miért élesedik ki a kép ha közelebb viszem a szememhez a lencsét. Ha már annyira közel kerül hogy a szemem “beépített” FOV -ja miatt már nem látom a lencse szélét csak a közepét ahol jó a fókusz. Akkor egyszerre minden kitisztul és éles lesz. Amint elkezdem távolítani a lencsét a szememtől , egyre nagyobb részét leszek képes látni a lencsének. És amint már képes vagyok látni azt a részt ahol elcsúszik a fókusz máris homályos lesz a kép széle.

Szinte biztos hogy ez történik. Az lenne jó ha valaki aki nem szemüveges ki tudná próbálni az elméletet. (Illetve igazolná hogy alapból nála is homályos a kép széle). Majd úgy állítaná be a HMD lencséket hogy legközelebb legyen a szeméhez, levenné a szivacsot és úgy nézne bele. Ha neki is ekkor lesz tökéletes a kép akkor igazam van és leszarták a lencsét. Nem hinném hogy egyedileg vannak gyártva ezek a lencsék valszeg valami fröccsöntéses technikával gyártják őket és mind ugyanolyan így általánosnak kell lenni a problémának.

szerk:
Még annyit hogy mit értek a homályos képen mert ez elég szubjektív. Ahhoz hasonlítanám mintha a monitoron kb 1/6 rész lenne homályos mérethez képest. persze ez az 1/6 rész minden oldalon körbe tehát összességében 1/3 rész ami azért elég jelentős felület.


#6

Sajna nem tudok mondani használható segítséget, nekem riftem van, nincs vele gondom.


#7

Igazából ez nem annyira nagy gond. Simán lehet élni vele csak kíváncsi vagyok. Sokan elkönyvelik hogy ez ilyen és kész de én mérnök ember lévén mindig hackelgetek.
Ezek a kis hibák eltörpülnek az élmény mellett. Első héten fel se tűnt :slight_smile: csak pislogtam mint hal a szatyorban mikor belenéztem hogy mi van “benne”… Most hogy már használom egy ideje kezdtem el foglalkozni ezzel hogy miképpen lehetne még jobbá tenni.
Ezért is a másik fórum témám a lencse cserével.

Remélem lesz azért valaki aki kipróbálja amit írtam.


#8

baromi érdekes videot találtam. kb erről beszéltem fentebb. Más is rájött hogy valamit másképp is csinálhattak volna a tervezők :slight_smile: , mondjuk nem volt túl nehéz . Nem is értem … nem néztek bele?

video link