TheVR Fórum

VIVE FOV és képélesség

Következőt vettem észre.
Ha a HMD et úgy állítom be hogy a lencsék a szememhez a lehető legközelebb legyenek nő a FOV ami tök jó de még így is a kép széle körbe kicsit homályos (igazából csak középen éles) , tovább nem lehet közelíteni ez a max beállítás. Ha leveszem a szivacsot a cuccról, így még közelebb kerül a szemem a lencséhez. Már kicsit zavaró is mert a szempilláim pislogáskor hozzáérnek a lencséhez viszont a kép olyan kristálytiszta a széleken is mint még soha és a FOV olyan hogy ÁÁÁÁ . Viszont így rohadt kényelmetlen viselet a fejszett.

Kérdés hogy velem van a baj és szemüveget kéne íratnom ? vagy másnál is ilyen?

Bocsánat ha kicsit túlpörgettem ma a fórumot ha ez gond visszaveszek :slight_smile: , Sajnos elég kevés a VR fórum , főleg magyarul. Így örültem hogy ezt megtaláltam.

Én is így használom a Riftemet, kivettem a keretet és csak egy VR Coveres szivacs van körben. Gyárilag valszeg a sok féle arc na meg a szemüvegesek miatt csinálják távolira, a lencséket meg nehéz úgy megcsinálni, hogy mindenkinél optimális legyen az élesség. Riftnél nem tapasztaltam feltűnő homályosságot, nem hiszem, hogy bármivel javíthatnál rajta.

Plusz azt se felejtsük el, hogy a lencséknek van fókusztávolsága, és mivel nem egy sík üvegről van szó, leginkább középen lesz élesebb.
Persze sokat dolgoztak a lencse javításán, hogy jó legyen erre a célra.
Ha beállítod a lencsét, tegyük fel, hogy a képernyő “közepe” legyen éles, akkor kialakul egy fókusztávolság ami jó, viszont ugyanezen a beállításon a képernyő széle már más távolságban van és más szöget is zár be a szemeddel.
Persze nem egy szimpla nagyító lencsét tettek bele és nem is ilyen drasztikus a helyzet, mint ahogy írtam, de a lényeg valami ilyesmi.
Abból a szempontból talán nem zavaró, hogy a való életben is ha előre nézel és fókuszálsz egy területre, a látótered java része homályosabb, akárcsak a perifériás látótér.

VR-ban javarészt pláne ingame úgyis reflexszerűen a fejedet forgatod és nem a szemedet, kivéve ha pl egy menü állókép, ahol nem mozog a kép.

Pont erre gondoltam én is, ha belemerülsz fel sem tűnik, ergo természetesnek fog tűnni, ha csak nem keresi szándékosan.

Így van, értem , a szférikus aberráció -ról beszélsz. Pontosan tudom hogy mit jelent és hogy mi okozza. Ez valóban létező jelenség a VR be de a VIVE-ben nem sima convex lencse van hanem fresnel amivel ezt teljesen meg lehet szüntetni. Szóval itt nem lehetne ennyire észrevehetőnek lennie. Mindenhol élesnek kellene lenni a képnek nem csak középen.
Borzasztó zavaró tud lenni a homályos kép ha pl a HP vagy muníció képe ki van téve a kép szélére. Vagy ha pl egy párbeszéd szövege van kiírva a képre. Nem végzel az olvasással és eltűnik a szöveg mert már mást ír, mert az elejét és a végét úgy kell dekódolni hogy milyen betűk is azok… És hiába fordítod a fejed fordul a szöveg is :), Ekkor szoktam a HMD et kicsit oldalra tolni a fejemen hogy kitisztuljon a széle.

Továbbgondoltam a problémát és arra jutottam hogy nem a szememmel van baj. kb az van hogy a gyári lencse nem egy pontba fókuszál annak ellenére hogy a jól megtervezett fresnel lencsének egy pontba kéne.
A közepe része a lencsének jól fókuszál csak a széle rossz.
És most hogy ezt így leírva látom be is ugrott hogy miért élesedik ki a kép ha közelebb viszem a szememhez a lencsét. Ha már annyira közel kerül hogy a szemem “beépített” FOV -ja miatt már nem látom a lencse szélét csak a közepét ahol jó a fókusz. Akkor egyszerre minden kitisztul és éles lesz. Amint elkezdem távolítani a lencsét a szememtől , egyre nagyobb részét leszek képes látni a lencsének. És amint már képes vagyok látni azt a részt ahol elcsúszik a fókusz máris homályos lesz a kép széle.

Szinte biztos hogy ez történik. Az lenne jó ha valaki aki nem szemüveges ki tudná próbálni az elméletet. (Illetve igazolná hogy alapból nála is homályos a kép széle). Majd úgy állítaná be a HMD lencséket hogy legközelebb legyen a szeméhez, levenné a szivacsot és úgy nézne bele. Ha neki is ekkor lesz tökéletes a kép akkor igazam van és leszarták a lencsét. Nem hinném hogy egyedileg vannak gyártva ezek a lencsék valszeg valami fröccsöntéses technikával gyártják őket és mind ugyanolyan így általánosnak kell lenni a problémának.

szerk:
Még annyit hogy mit értek a homályos képen mert ez elég szubjektív. Ahhoz hasonlítanám mintha a monitoron kb 1/6 rész lenne homályos mérethez képest. persze ez az 1/6 rész minden oldalon körbe tehát összességében 1/3 rész ami azért elég jelentős felület.

Sajna nem tudok mondani használható segítséget, nekem riftem van, nincs vele gondom.

Igazából ez nem annyira nagy gond. Simán lehet élni vele csak kíváncsi vagyok. Sokan elkönyvelik hogy ez ilyen és kész de én mérnök ember lévén mindig hackelgetek.
Ezek a kis hibák eltörpülnek az élmény mellett. Első héten fel se tűnt :slight_smile: csak pislogtam mint hal a szatyorban mikor belenéztem hogy mi van “benne”… Most hogy már használom egy ideje kezdtem el foglalkozni ezzel hogy miképpen lehetne még jobbá tenni.
Ezért is a másik fórum témám a lencse cserével.

Remélem lesz azért valaki aki kipróbálja amit írtam.

baromi érdekes videot találtam. kb erről beszéltem fentebb. Más is rájött hogy valamit másképp is csinálhattak volna a tervezők :slight_smile: , mondjuk nem volt túl nehéz . Nem is értem … nem néztek bele?

video link