Víz hűtés probléma


#1

Sziasztok. Mai nap egy elég furcsa jelenséget tapasztaltam a gépemen. Egy Nzxt Kraken x52 vízhűtés van beszerelve egy b250f alaplapba és egy i5 7600k procival. A vízhűtés programjában már napok óta nem tudom állítani a színt illetve a víz hűtő pumpa sebességét és a ventillátorok sebességét amit eddig lehetett csak gondolt egyet és eltűntek a programból ezek a funkciók. Aztán ma reggel gondoltam ki takarítom a gépet, kifujattam meg mozgattam utána minden kábelt hogy a helyén van-e, majd miután úgy tapasztaltam hogy igen, össze dugtam bekapcsoltam mondom minden jó lesz működik… Aztán 1 óra YouTube film nézés után egyszer csak jelez a program és a Windows hogy 98fokos a processzorom. Bele léptem a programba a mutató majdnem kiugrott meg a szemem is, és kikapcsoltam a gépet, utána már csak az error CPU hőmérséklet nagyon magas felirat jött ki mikor bekapcsoltam. Aztán miután lehűlt, bekapcsoltam és gyorsan letöröltem a programot és újra telepítettem de ugyan úgy nincs benne ez az állítási lehetőség és hirtelen 70fokról 90re ment megint a hőmérséklet. Valakinek valami tapasztalata ezzel kapcsolatban vagy mit tehetnék? Válaszokat előre is köszi.


#2

Mennyi idős a hűtés? Pumpa megy?


#3

Decemberben lett kész a gép. Múlt novemberben vásároltam a hűtés is. Minden vadonat új a gépben. Nem kerreg a pumba úgyhogy elméletileg működnie kell. Vagy azt honnan lehetne megállapítani?


#4

Legegyszerűbb füllel. Ha megy, akkor hangja kell hogy legyen.

Pumpa kábele melyik csatlakozón van?


#5

Hallottam hogy megy, jelenleg dolgozom de én úgy hallottam hogy azzal is oké minden. Azért nem értem mi a baja neki.
Hülyeséget nem akarok mondani mert az elektronikai dolgokon kívül mindent össze rakok, ezért vittem szerelőhöz hogy kösse be de ha jól emlékszem a ram mellett a CPU fan-rá van kötve egy kábel hátul meg ami kijon a pumpábol kábel azon van a 2ventillátorja.


#6

A ventiknek kell a CPU Fan-re menni, a pumpának pedig a külön pump csatlakozóra az alaplapon.


#7

Igen csak az a gáz hogy ezen a gány alaplapon csak 1 CPU fan csati van és ugye ezen kettő van. Ugyan ez a probléma van az usb 3 csatlakozóval is azért hogy működjön a pumpa nem tudom használni az előlapi USB 3 csatikat. :unamused: Eddig nem volt baj a géppel. Ezért sem értem hogy most mi lelte… Mert a destiny 2 elment rajta Low grafikát az integrált videókártyával és akkor sem ment 35 40 fok fölé… Ez most jött elő rajta mert este mikor használtam semmi baja nem volt. Ha haza értem este megnézem mégegyszer. Valami alapból nem kóser vele mert mikor bekapcsoltam most is a vízhűtés a gyári színnel is ment ráadásul. És ezt már párszor eljátszotta, akkor segített a program újra telepítés mert másnapra rá előjöttek azok a menü pontok amik most hiányoznak a programból… Csak eddig nem volt túl melegedésem…


#8

Ha a pumpa a fan csatlakozón van, az azért nem jó, mert a pumpának mindig egyenletes tempóval kell mennie, csak a ventiknek kell terheléstől függően lassabban vagy gyorsabban pörögnie.


#9

Akkor megnézem aztán ha esetleg valamit faszul rakott össze a szerelő akkor megcsinálom. A de remélem nincs nagy gond vele…


#10

Nah pont ezért van a pumpáknak 3pin-es csatlakozójuk így egyenletes fix +12V-ot vesznek fel…a piacon lévő összes AIO 3 pines pumpa csatlakozóval jön PONTOSAN azért, hogy a CPU_FAN csatlakozóra rá lehessen dugni gond nélkül azokon a lapokon is amiken nincs dedikált AIO vagy PUMP header.

Ne zavarjuk már össze az embereket :slight_smile:

Kedves @TurboTheBest az NZXT Kraken hajlamos meghalni 1 év után és a 2ik éve előtt… (Tapasztalat…9db volt cserélve csak közeli ismerősök által 2ik év előtt…nekem is a második van a régi gépemben garanciás cserével) Lehet meghalt a vezérlés a pumpában és ezért nem is látszik a programban sem…


#11

Köszönöm a választ, így fejből nem emlékszem azért is írtam hogy nem akarok hülyeséget beszélni hogy mi merre van dugva, viszont ismerősömtől kaptam még egy tippet mivel kocsival lett szállítva dobozában a gép(szivacsokkal együtt) lehetséges hogy el mozdult a pumpa a processzorról és talán nincs annyira kontaktban vele azért szökik még fel. Hogy mi igaz ebből és mi sem azt nem tudom. De minden esetre a kapott információk alapján megvizsgálom a gépezetet hogy mi hogy van rajta.


#12

Itt vannak a csatlakozók hogy hova van bekötve és az AIO pump pedig üresen van. Az 4pines a csatlakozó meg 3. Az nem baj?


#13

Nem. Ha van dedikált pumpa csatlakozó, akkor arra kösd, a ventiket pedig a CPU fan-ra.


#14

A ventiknek van egy ilyen közösítő csatlakozó a hűtésen abba vannak bele kötve


#15

Akkor az menjen a cpu fan-re.


#16

Azt nem tudom rá kötni mert nincs olyan csatlakozó rajta ami rá menne bármelyike abba csak a ventilátor csatlakozókat tudom bele kötni.
Ez a kábel magába a pumpaba van csatlakoztatva.ennek a végén van ez a 4db ventilátor csatlakozó. Máshova nem tudom dugni azt az elosztót abba csak a ventilátor tudom bele dugni


#17

Szerintem lassan teljes a káosz fejben, ennyire nem bonyolult dolog bedugni 3 kábelt…

A pumpa kábelét az aio pump castlakozóra dugd, a 2 ventiét pedig az elosztóval a cpu fan csatlakozóra. Az usb meg nyilván megy az usb-re. ennyi az egész.

B opció: előveszed a vízhűtés és az alaplap manual-ját és annak megfelelően bekötöd.


#18

Le egyszerűsítem akkor én is :grinning: Itt a pumpa, és a kábelek amik bele mennek. Abba a széles kábel e van benne az AIO pump kábele amit mondtatok, a másik az áram és a szélső az a 4db ventilátor csatlakozó. Azokat nem tudom rá dugni a csatira. Vagy úgy gondoltad hogy ezt a 4csatis kábelt hagyjam a pi…ba aztán a 2 venti kábelt dugjam rá a CPU fanokra ott a ram mellett? Mert úgy érthetőbb lenne :grinning:


#19

Vedd elő a használatit, az lesz a legegyszerűbb.


#20

Na a helyzet a következő. Xeno kollégának lesz igaza, ugyanis vissza raktam az összes gyári ventit a gépbe, bekötöttem, bekapcsoltam a gépet, majd a program szoftver update után beleptem és ugyan úgy 90 98 fokon pörög a ventilátor. Valószínűleg maga a vezérlő egysége szart be szóval most lesz egy köröm vele jövő héten a boltokba… Szuper.