Sziasztok! Víz folyt a számítógépembe és a hibás alkatrészeket cseréltük (proci, alaplap, táp) a többit pedig teszteltük másik számítógéppel. De még mindig nem működik tökéletesen. Indításnál nem mindig sikerül elsőre, felpörögnek a ventillátorok és 1-2 másodperc után leállnak. Aztán kis várakozás után simán elindul. Aztán az egyik reggel magától bekapcsolt majd egy fél óra után magátol ki. Szétszedtük a házat is, a gombokat is kitöröltük, a hátsó fémet kihagytuk az összeszerelésből mert azt hittük az okozza a problémát. Már tényleg nem tudom mi okozhatja ezeket a problémákat.
hogy?
Mik voltak az alkatrészek amiket cseréltetek és mire? Meg egyáltalán minek? Mi maradt a gépben a régiből?
Valami vagy kontaktos/zárlatos lett vagy a hálózati áramforrás környékén kéne keresni a problémát.
De lehet szimplán egy ócska PSU is, konfiguráció nélkül nem lehet support-ot játszani.
ezek újak
alaplap: asus prime a320m-k
proci: Ryzen 5 2600
táp: chieftec smart 500w
amik maradtak
vidikari: 1050ti
ramok: 2*8 gb g.skill aegis ddr4
hdd: seagate barracuda 1tb
ssd: kingston 125gb
tápot cserélném minél előbb, ssd milyen típusú pontosan? A400?
Az egy érdekes kapacitás, még ha a fájlrendszerek közötti konvertálást is beleszámítjuk…
Úgy gondolom, ez önmagában egy jellemző táp problémára utal, legalábbis nekem régen egy noname táp okozott hirtelen ébredést mikor az éjszaka közepén váratlanul öntudatra ébredt szeretett, de hangos PC-m
olvasgatom a posztokat néha, és olykor ott keresitek a hibát egy tőle valószínűleg független problémától, aminek valószínűleg semmi köze az egészhez, mint pl hogy az ssd A400-as-e. mi köze lenne az egészhez? attól nem fog nem bekapcsolni a gép, vagy épp magától bekapcsolni. egyébként meg csak azért mert valakinek rossz tapasztalata volt vele, kifogott egy gyári hibást, nem jelenti hogy rossz lenne. 2db a400-ast használok már évek óta, semmi problémám nincs egyikkel sem. de ettől független itt valszeg nem az lesz a probléma, és abból sem tudunk meg semmit, hogy megvan a pontos konfig. értem én hogy segíteni akar mindenki, de akkor az esettel kapcsolatos tényezőket vizsgáljátok, ne teljesen másokat. sokkal fontosabb kérdés, hogy milyen víz érte a gépet? be lett-e kapcsolva miközben nedves volt, vagy már teljesen megszáradt? maradt-e rajta bármilyen szennyeződés a víz kapcsán? a le nem cserélt alkatrészeket mennyire érte a víz? meglettek-e rendesen tisztítva? pl mivel a videó kártyát az illető nem cserélte, nem-e zárlatos? ha bekapcsolta még kiszáradás előtt, zárlatossá is válhatott, vagy ha valamilyen félvezető szennyeződés maradt rajta. Mivel a proci alaplap táp új, így az alap gépnek jónak kell lennie. Mondjuk a táp az tény hogy kukába való. Egy másik táppal érdemes lenne megpróbálni, mindenképp úgy hogy egyéb dolgot, ami a régi gépből maradt, nem rákötni. Kivétel a ram ami kell a bekapcsoláshoz. Ha több darab van belőle, esetleg 2 modul, akkor egyesével kipróbálni őket. Az ssd az kétlem hogy itt ebben az esetben számítana, ha csak nem zárlatos, mert belefolyt a víz és szennyeződés maradt a lapkán, de az akkor sem típus hiba. Ezért kell kizárni minden lehetséges hibaforrást, és a nagy valószínűséggel hibátlan új alkatrészekkel, folyamatosan egyesével tesztelni a többi alkatrészt, melyeket nem árt tiszta alkohollal megtisztítani minden szennyeződéstől előtte. Az ssd-t belül is. De ha az új alkatrészekkel + RAM már baj van, akkor lehet szűkíteni a kört. Ha ott minden oké, akkor lehet továbbmenni a tesztekkel. Esetleg ezeket kellene végigjárni a hiba kiderítésének érdekében.
Literálisan a deszkára van csatlakoztatva minden hardver, ha valami akkor pont az tud a legkönnyebben átvenni valami sz@rt a szomszédtól.
ez igaz
Alapvetően a gagyi tápból indultam ki.
Utána a megmaradt alkatrészeken mentem végig, az A400-asok alapvetően rosszak és nem nevezném gyári hibásnak azt a terméket ami 5 különböző vásárlásból 5 különböző időpillanatban történt, és mind megadja magát idő előtt. Más felhasználói visszajelzés is van a fórumon, hogy rosszak. Ha a megmaradt részek továbbra is nedvesek voltak belül, akkor okozhatott újabb zárlatot.
Továbbra se tudjuk mekkora víz érte a gépet.
És az nem jutott eszedbe, hogy általánosságban rossz minőségű (mert rengeteg embernek ment már tönkre, okozott problémákat), és te vagy az a különleges vásárló akinek jó tapasztalata volt vele?
Megint egymás szidásába megy át a topik, és a kérdező meg külső szemlélőként nézi a civakodást Sajnos itt egy fórumon nem igazán fogja tudni megmondani senki, hogy hol lehet a zárlat oka. Ha biztosat akarsz, mindent cserélj ki újra - bár tudom ezt szörnyű még leírni is
Először megpróbálnám mindennel ami még nincs cserélve, de már lehet az is gond lesz.
Arra a kérdésre hogy hogy? - én is kíváncsi lennék egyébként
Lehet hogy szerencsés voltam ilyen téren, de nem az egyetlen vagyok. Két ismerősöm is 1-1db A400-ast vett, és nekem is van 2db már évek óta, folyamatos használatban. Szóval én a saját tapasztalataim által nem mondhatom azt hogy rosszak, annak ellenére hogy itt a fórumon többször is azt hangoztatjátok, hogy rosszak. Lehet hogy azok, de én nem tapasztaltam meg szerencsére ezt az oldalát, úgy ahogy az ismerőseim se.
De egyébként meg tök lényegtelen a topic témáját illetően, és az is volt, mert ha az ssd rossz is, sem fog a gép magától bekapcsolni.