TheVR Fórum

Vízkár után nem indul a gép rendesen

Sziasztok! Víz folyt a számítógépembe és a hibás alkatrészeket cseréltük (proci, alaplap, táp) a többit pedig teszteltük másik számítógéppel. De még mindig nem működik tökéletesen. Indításnál nem mindig sikerül elsőre, felpörögnek a ventillátorok és 1-2 másodperc után leállnak. Aztán kis várakozás után simán elindul. Aztán az egyik reggel magától bekapcsolt majd egy fél óra után magátol ki. Szétszedtük a házat is, a gombokat is kitöröltük, a hátsó fémet kihagytuk az összeszerelésből mert azt hittük az okozza a problémát. Már tényleg nem tudom mi okozhatja ezeket a problémákat.

hogy?
Mik voltak az alkatrészek amiket cseréltetek és mire? Meg egyáltalán minek? Mi maradt a gépben a régiből?

3 Likes

Valami vagy kontaktos/zárlatos lett vagy a hálózati áramforrás környékén kéne keresni a problémát.

De lehet szimplán egy ócska PSU is, konfiguráció nélkül nem lehet support-ot játszani.

2 Likes

ezek újak
alaplap: asus prime a320m-k
proci: Ryzen 5 2600
táp: chieftec smart 500w
amik maradtak
vidikari: 1050ti
ramok: 2*8 gb g.skill aegis ddr4
hdd: seagate barracuda 1tb
ssd: kingston 125gb

tápot cserélném minél előbb, ssd milyen típusú pontosan? A400?

Az egy érdekes kapacitás, még ha a fájlrendszerek közötti konvertálást is beleszámítjuk… :smiley:

1 Like

Úgy gondolom, ez önmagában egy jellemző táp problémára utal, legalábbis nekem régen egy noname táp okozott hirtelen ébredést mikor az éjszaka közepén váratlanul öntudatra ébredt szeretett, de hangos PC-m :smiley:

2 Likes

olvasgatom a posztokat néha, és olykor ott keresitek a hibát egy tőle valószínűleg független problémától, aminek valószínűleg semmi köze az egészhez, mint pl hogy az ssd A400-as-e. mi köze lenne az egészhez? attól nem fog nem bekapcsolni a gép, vagy épp magától bekapcsolni. egyébként meg csak azért mert valakinek rossz tapasztalata volt vele, kifogott egy gyári hibást, nem jelenti hogy rossz lenne. 2db a400-ast használok már évek óta, semmi problémám nincs egyikkel sem. de ettől független itt valszeg nem az lesz a probléma, és abból sem tudunk meg semmit, hogy megvan a pontos konfig. értem én hogy segíteni akar mindenki, de akkor az esettel kapcsolatos tényezőket vizsgáljátok, ne teljesen másokat. sokkal fontosabb kérdés, hogy milyen víz érte a gépet? be lett-e kapcsolva miközben nedves volt, vagy már teljesen megszáradt? maradt-e rajta bármilyen szennyeződés a víz kapcsán? a le nem cserélt alkatrészeket mennyire érte a víz? meglettek-e rendesen tisztítva? pl mivel a videó kártyát az illető nem cserélte, nem-e zárlatos? ha bekapcsolta még kiszáradás előtt, zárlatossá is válhatott, vagy ha valamilyen félvezető szennyeződés maradt rajta. Mivel a proci alaplap táp új, így az alap gépnek jónak kell lennie. Mondjuk a táp az tény hogy kukába való. Egy másik táppal érdemes lenne megpróbálni, mindenképp úgy hogy egyéb dolgot, ami a régi gépből maradt, nem rákötni. Kivétel a ram ami kell a bekapcsoláshoz. Ha több darab van belőle, esetleg 2 modul, akkor egyesével kipróbálni őket. Az ssd az kétlem hogy itt ebben az esetben számítana, ha csak nem zárlatos, mert belefolyt a víz és szennyeződés maradt a lapkán, de az akkor sem típus hiba. Ezért kell kizárni minden lehetséges hibaforrást, és a nagy valószínűséggel hibátlan új alkatrészekkel, folyamatosan egyesével tesztelni a többi alkatrészt, melyeket nem árt tiszta alkohollal megtisztítani minden szennyeződéstől előtte. Az ssd-t belül is. De ha az új alkatrészekkel + RAM már baj van, akkor lehet szűkíteni a kört. Ha ott minden oké, akkor lehet továbbmenni a tesztekkel. Esetleg ezeket kellene végigjárni a hiba kiderítésének érdekében.

1 Like

Literálisan a deszkára van csatlakoztatva minden hardver, ha valami akkor pont az tud a legkönnyebben átvenni valami sz@rt a szomszédtól.

2 Likes

ez igaz

Alapvetően a gagyi tápból indultam ki.
Utána a megmaradt alkatrészeken mentem végig, az A400-asok alapvetően rosszak és nem nevezném gyári hibásnak azt a terméket ami 5 különböző vásárlásból 5 különböző időpillanatban történt, és mind megadja magát idő előtt. Más felhasználói visszajelzés is van a fórumon, hogy rosszak. Ha a megmaradt részek továbbra is nedvesek voltak belül, akkor okozhatott újabb zárlatot.
Továbbra se tudjuk mekkora víz érte a gépet.

3 Likes

És az nem jutott eszedbe, hogy általánosságban rossz minőségű (mert rengeteg embernek ment már tönkre, okozott problémákat), és te vagy az a különleges vásárló akinek jó tapasztalata volt vele? :slight_smile:

3 Likes

Megint egymás szidásába megy át a topik, és a kérdező meg külső szemlélőként nézi a civakodást :smiley: Sajnos itt egy fórumon nem igazán fogja tudni megmondani senki, hogy hol lehet a zárlat oka. Ha biztosat akarsz, mindent cserélj ki újra - bár tudom ezt szörnyű még leírni is :smiley: Először megpróbálnám mindennel ami még nincs cserélve, de már lehet az is gond lesz.

Arra a kérdésre hogy hogy? - én is kíváncsi lennék egyébként :smiley:

2 Likes

Lehet hogy szerencsés voltam ilyen téren, de nem az egyetlen vagyok. Két ismerősöm is 1-1db A400-ast vett, és nekem is van 2db már évek óta, folyamatos használatban. Szóval én a saját tapasztalataim által nem mondhatom azt hogy rosszak, annak ellenére hogy itt a fórumon többször is azt hangoztatjátok, hogy rosszak. Lehet hogy azok, de én nem tapasztaltam meg szerencsére ezt az oldalát, úgy ahogy az ismerőseim se.

De egyébként meg tök lényegtelen a topic témáját illetően, és az is volt, mert ha az ssd rossz is, sem fog a gép magától bekapcsolni.