VR-ben világot látni?

Sziasztok!

Régóta TheVR fan vagyok, de eddig csak passzívan voltam része a közösségnek. Néhány napon belül viszont megérkezik a VR headsetem egy Dell Visor (WMR) személyében, és hát gondoltam hol máshol lenne értelme erről kérdezősködni, ha nem épp itt.

Egyik feltett szándékom a VR-ben, hogy egy kicsit bejárhassam benne a világot, és legalább virtuálisan “eljuthassak” olyan helyekre amiket a valóságban nem engedhetek meg magamnak. Feltételezném nem én vagyok az első ember akinek ilyen szándékai vannak, ebből következően pedig gondolom van ilyen tartalom is, na de hol?

Tudom hogy van egy Google Earth VR, de ha jól sejtem az a sima 3 dimenziósított, baltával faragott Street View képeket jeleníti meg (nem?), szóval alapvetően nem várok sokat tőle. Ezen felül vannak YouTube-on ilyen témájú videók, de ezek még a monitoromon nézve is elég homályosak akkor is ha 4K-ra állítom a minőséget, továbbá ezek tök sima 360° videók, nem SBS / 3D a képük szóval nem igazán értem mit keresnek a VR kategóriában.

Tudnátok segíteni, hogy hol jutok jó minőségű és valóban 3D / VR tartalomhoz ebben a témában? Akár még fizetős is lehet, pl. pár ezrest megérhet hogy körülnézhessek az Eifell torony tetejéről, ha már pár százezrem nincs rá hogy ténylegesen odamenjek.

…vaaaagy egyáltalán nem is létezik ilyen tartalom amit keresek? Maradnak a játékok?..

Azért ha meglesz a VR headset a Google VR-ba azért csak nyugodtan kukkants bele :wink:
Ha lemész utcaszintig akkor valóban nem túl realisztik :slight_smile: De ha a hegyeket, városokat nézed kicsit távolabbról akkor durvaaa :open_mouth:
Én rég nem kerestem ilyen tartalmakat, még a játékokra sincs időm sokszor sajnos. Annó én Gear VR-al kezdtem, ott volt pár ilyesmi app de igazából csak 360-as fényképeket lehetett nézegetni a világ néhány tájáról. Azokat inkább hagyjuk. Akkor már inkább 2D fotókat nézek 4K-ban monitoron.

Biztosan lehet találni ilyen tartalmakat, egyre többet majd.
Most csak gyorsba rákerestem, még én sem láttam de majd ezt is próbáld ki:

wow, eszembe nem jutott volna hogy a Steam-en keressek ilyet, látszik hogy még új ez nekem. :slight_smile: Köszi, mindenképp kipróbálom majd őket!

Egyébként van még errefelé bárkinek is WMR-je? Az igazat megvallva kicsit tartok tőle, hogy sok kompatibilitási gondom lesz vele, de a Rift-et próbáltam egyszer (egy kis üzletben játszhattam rajta egy bő fél órát) és annak nagyon zavart a pixelessége, ezért mozdultam a valamivel magasabb felbontású WMR irányába… na meg persze azért mert ilyen-olyan lighthouse-ok felállítására nálam tökre nincs hely.

Hát nem, hogy WMR de Rift userek is csak nagyon kevesen vannak itt sajnos. Illetve amennyire nem találkozunk velük multis játékokban eleve úgy tűnik magyar VR játékosok bizony kevesen vannak.
A Steam-es játékokkal, appokkal nem lesz szerintem semmi gond. Ha zavar a pixelesség akkor a WMR-ben is zavarni fog. Nem sokkal jobb a 1440p a 1200p-hez képest sőt ha az optika nem elég jó illetve nincs jól beállítva és nem látod mind az 1440 pixelt akkor a Rift látványát hozza vagy rosszabbat ha LCD és nem OLED a panel.
4K-nál érezhető a javulás de az még csak a kínai Pimax headsetben elérhető, igaz elég olcsón és azt hiszem annak sem kell külső szenzor de vannak gondok azzal a cuccal sajnos. Valakinek konkrétan szó szerint leolvadt a headset eleje.

Ha kontroller is van hozzá akkor elég jó mókákba lehet belekeveredni pl. Onward ami a legjobb multi lövölde jelenleg de ott a Stand Out ami Battle Royal VR-ban.
Bár az Onwardnál lehetnek gondok azzal, hogy a térképet/tabletet a hátad mögé nyúlva tudod elő venni amit nem fog érzékelni a WMR de a nélkül is lehet gyilkolászni azért.

Én nem tudom megérteni sosem ezt a pixelesek a vr-headsetek dolgot :smiley: Nekem egy riftem van touch kontrollerrel. Tény és való, hogy nem egy 4k a látvány, de nem is egy 320x240. Engem speciel teljesen hidegenhagy. Arról nem beszélve, hogy ehez a felbontáshoz is játéktól függően igen combos gép kell, maga az élmény ha belépsz egy normális VR játékba tudja kompenzálni a felbontást. Én pl ha dirt rally-zok rifttel+kormánnyal, vagy esetleg doom3 VR ozok, kutyát nem érdekli a felbontás, mert akkora király élmény VR ban :smiley: Főleg a touch kontroller és a mozgás fullos követése akkora élményt ad, hogy fel sem tűnik, hogy milyen a felbontás, eszembe sem jut azzal foglalkozni. Pl egy sima 2d monitoron meg sem fordulna a fejemben, hogy dirt-özzek vagy doomozzak. De ez lehet csak az én igénytelenségem, mivel én még egy dx2 es 486 oson kezdtem a gaminget, ahol kb 4 pixellel is képes voltam 10 órákat játszani :smiley:

Egyetértek szakinorbival, csak akkor látod a pixeleket ha arra koncentrálsz, hogy azokat nézed.
Ha elmerülsz a játékban akkor sehol egy pixel :smiley:

Én amúgy ilyennel kezdtem a computer gameket ha jól emlékszem 1980 előtt picivel: :smiley:
image

1 kedvelés

Hát alapvetően én sem vagyok pixelvadász, monitorokban pl. a 24" 1080p PPI-jével tök vidáman elvagyok (igaz 32" 1440p-ben, de a PPI ugyan az szóval lényegtelen), és egyébként én sem ma kezdtem az ipart, hanem annak idején egy kazettás C64-el… deee a Riftet amikor próbáltam nekem feltűnőbbek voltak a pixelek a kelleténél. Vagy talán mondhatnám úgy is, hogy az árához képest túl pixelesnek éreztem.

Igaz azóta csökkent az ára valamelyest, pl. egy amazon.de-n már 140 rugóért beszerhető, de ezzel szemben a WMR headset meg 116-ba került ingyen szállítással, és e mellett ad magasabb felbontást, így részemről ez a kérdés roppant egyszerűen eldőlt…

Az a 2x 1440x1440 nem olyan vészes még szerintem gépigény szempontjából sem, főleg hogy tudtommal a legtöbb Oculus-os játék nem is fog ekkora felbontáson futni (marad 1200x1080), amivel szerintem ugyan azt fogom elérni amit pl. az említett Pimax headset is csinál (merthogy az sem futtatja 2x4K-ban a játékokat!): a renderelt kép marad az ami, viszont a kijelző amin megjelenik magasabb PPI-vel bír, tehát a “screen door effect” csökken.
Ami meg natívan támogatja a felbontását ott még jobb a helyzet mert az upscalinggel sincs baj, no meg az is “csak” egy 4,15 MPx méretű képet ad, ami nagyságrendekkel nem több a 2560x1440 monitorom 3,67 MPx-nél, ezzel meg az RX 580-am köszöni szépen jól elvan. Jó persze tudom a VR-hez 90 fps kell, de amilyen grafikájuk van a VR játékoknak, igazán nem tűnik ez problémásnak.

Én nem igazán aggódom a WMR miatt technikai oldalról, tudom hogy ez a legkiforratlanabb még, de szerintem azzal sokkal nagyobb gondom lesz, hogy találjak rá olyan tartalmakat amik hosszabb távon is lekötnek és nem túl gyerekesek.

Hát igen mert monitorban pl. tök jó lenne az 1200p is de a VR-ban ugye akkorának látod a képet mint ha az előtted lévő falat betöltené. Kb. mintha 2m-re állnál egy 200 colos TV-től aminek 1200p a felbontása. Majd javul idővel.
Valahol azt olvastam, hogy szemkövető lesz a következő generációkban és csak ott kell majd Ultra grafikát renderelni ahová nézel így lehet majd növelni a felbontást anélkül, hogy a VGA-t cserélni kéne.
Valamelyik WMR headset már ezzel is jön ki nemsokára csak sajna az ára több lesz mint a Rifté.

Nem tudom kompatibilis lesz e WMR-el de én pl a következő címekkel sok-sok órát eltöltöttem már:
ELITE Dangerous
Asetto Corsa
Dirt Rally
Onward
Stand Out
Eurotruck Simulator 2
Space Pirate Trainer
Subnautica
Vanishing Realms
SportsBar VR
Dead and Burried - Ez Oculus store only de VIVE-ra is meg lehet bűvölni valahogy
From Other Suns - szintén mint a fenti

Ezek többsége több mint 100 óra játékidőt tett ki nálam külön-külön.

Hm, köszi, megnézem majd őket - ill. a Dirt Rally és a Subnautica már tervben is volt, bár utóbbiról Youtube gameplayekben azt láttam hogy szörnyen rosszul fut VR-ban és az UI kezelésével is vannak még gondok… de ha egyszer megcsinálják biztos nagyon jó lesz. :slight_smile:

A többinek max. a neve ismerős - ha el nem felejtem majd megírom mi mennyire szereti a WMR-t, de… elvileg SteamVR kompatibilis szóval nem kéne hogy sok gond legyen.

Subnautica nekem is megvan, de azt én is inkább monitoron nyomom. A feliratokat nem lehet elolvasni rendesen mert nagyon a kép szélén van, valamint a tablelet ha előveszi az inventory is zavaróan közel van. Nekem pl a kisebbik tengeralattjáróval is kényelmetlen menni, alig látni ki belőle. De farmolgatni meg szórakozni jó vrban.

Hát hogy ténylegesen világ bejárására mennyire van app azt nem tudom… De ha csak annyi a célod hogy szép helyekre juss el, akkor ajánlom a The Climb-ot… A legszebb game amit VRban láttam, volt hogy percekig nem is koncentráltam a játék lényegére, csak álltam és bámultam a tájat… lenyűgöző ami ott van :slight_smile: