TheVR Fórum

VR használata látássélrültként

Sziasztok!

Születésem óta nem látok a bal szememre és nem tudom működhet e ilyen tipusu látászavarral a VR. Ha bárkinek van hasonló tapasztalata vagy el tudná mondani a szemüveg “kivetítési módját” az szuper lenne.

Előre is köszönöm!

Angol fórumon találtam rá választ, ahol ugyanez volt a kérdés, és ott azt mondta egy fél szemére nem látó emberke, hogy neki működik.
“PSVR is actually 3D. While it’s one screen, it’s two images, one for each eye. That being said, if you can’t see 3D, you will just see VR in 2D. Still works just fine.”
Több komment is jelezte akik hasonlóak, hogy működik nekik.

Nagyon szépen köszönöm a gyors és kimerítő választ, igazán feldobtál vele :smiley: Senkinek nincs a környezetemben és eddig nem tudtak rá válaszolni de ebben bíztam nagyon, hátha külön külön megkapják a szemek a képet.

1 Like

Igazán nincs mit, vásárlás előtt azért mindenképp kipróbálnám :slight_smile:

Abszolút ki is fogom :slight_smile: Azért meg kell nézni mennyire adja vissza. Pl a 3D-s mozi nekem szemüvegbe pont olyan mint a 2D-s csak fáj tőle a fejem :smiley: ugye a 3D szemüveg nélkül pedig torz. Viszont az már tényleg a próbánál fog kiderülni, hogy elég nagy szöget látok e be vele. Meg ilyeneket tudok elképzelni még hogy balra majd sokkal jobban el kell fordítanom a fejem mint jobbra ami lehet zavaró. Bár vezetésnél is a bal tükörhöz jobban el kell forduljak hogy a jobb szememmel lássam. Na de ezek már részlet kérdések. Mégegyszer nagyon köszi Mr. Greg Taylor

1 Like

Durva hogy kaptál egyáltalán jogosítványt. Ha nem látod rendesen a bal tükröt akkor a mögötted jövőket is kevésbé érzékeled, nem beszélve a balról jövő gyalogosokkal. Ez így elég veszélyes. Nem bántásból írom, de még a rendesen látók is könnyen balesetet szenvedhetnek ha egy pillanatra félrenéznek, hát még te. Légy óvatos ha már muszáj vezetned, de én a helyedben maradnék a tömegközlekedésnél.

1 Like

Szia! Érthető az aggódalmad és nem is veszem bántásnak, de akkor a pontos helyzetet felvázolnám. Amblyopiával születtem ami annyit tesz (az én esetemben), hogy a központi idegrendszer nem tudja egyszerüen a két szem együttes látását összerakni. Ezt 8-12éves korig lehet megtanítani az agynak a klasszik szemletapasztással. Nálam ez nem történt meg így az agy, mikor két szemmel nézek előre lekapcsolja a bal szemet amivel fényeket ,elmosódott színeket látok ha csak azzal nézek. Hivatalosan is lehet ezzel jogosítványt szerezni és 2 évig a Hertz autókölcsönzőben dolgoztam többek között sofőrként 0 km-es Jaguarokkal Mercedesekkel, BMW-kel kisteherautókkal Európa szerte közlekedve. Remélem nem társítasz ehhez arrogáns hangnemet, mivel csak puszta tényként mesélem. Mittam kevésbé kell aggódnod a forgalomban, mint sok társam miatt hidd el :smiley: de köszi a hozzászólást.

3 Likes

Az a baj, ezt neked kellene kipróbálnod.
Ugye a VR headsetek egyik fő tulajdonsága a 3d, mivel más-más perspektívát mutat a 2 kijelző.
Mondanám, hogy kipróbálom a riftet otthon, hogy milyen fél szemmel, de úgyis azt mondanám, hogy rossz, mivel alapból rossz ha csak simán becsukom a fél szememet.
Mivel te fél szemmel nézed a világot sajnos születésed óta, valószínűleg neked teljesen más lenne az élmény, mint mondjuk nekem.

1 Like

Hmm… elvileg ugyanúgy használható lehetne fél szemmel is. Számodra mivel a való világot sem 3D-ben érzékeled semmi különbség nem lenne a VR-ban sem. Max annyi, hogy a látószög ugye kisebb így jobbról is lesz egy “takarás”.
Viszont az gond lehet, hogy ha azt szoktad meg, hogy nálad az előre nézés az egy kissé balra fordított fejet jelent, hogy a jobb szemed teljes látószöge közepére essen a közép akkor az szokatlan lehet mert most a szűkebb látószög miatt jobbról nem lesz akkora a látható tér. Ez okozhat rosszullétet is. Hát igen, ki kell próbálni mindenképp valahol egy headsetet vásárlás előtt.

1 Like