TheVR Fórum

Win11 Security Boot BlackScreen

Sziasztok, megpróbáltam felrakni a Win11-et.
Gigabyte B450 S2H V2 alaplap.
Egy problémát irt, hogy be kell kapcsolni a TPM2.0. Biosba belepve meg is csináltam és aztán következett a Security Boot alkalmazása és azt követően én restart. Ahogy a gép restartolt már képet nem kaptam. A billentyűzet sem kezdet el világítani de kép sem volt. Megcsináltam néhányszor az battery bios resetet is, az sem segített, esetleg valaki ötlet?

Nem tudon, hogy az utóbbi pár napban, már hány problémás kérdés volt a 11-el kapcsolatban.

Ha a munkád miatt nincs rá égető szökséged, akkor egy éves kora előtt ne rakd fel.

Egy dórumtársnak tegnap ugyanez volt a problémája.

Ha rákeresel ott már litániák vannak írva.

4 Likes

Bele sem gondoltam volna hogy lesznek ilyen problémák, hát tanultam belőle az szent.

BIOS reset-nél csak kivetted az elemet és viszontlátás’?
Ha igen, akkor csináld újra így:

  • tápkábel kihúz
  • BIOS elem kivesz (de akár maradhat is)
  • CMOS CLR pin-eket összeérint csavarhúzóval 5-10 másodpercig (ez a legfontosabb része az egésznek, a rövidre zárás)

Próbáltam som módon már, le kapcsolni a tápot, kihúzni a táp kábelt, 30mp nyomni a bekapcsoló gombot, kivenni a batry-t 1p-re, újra vissza rakni mindent és be indítani, tudok a CMOS-ról csak nem értem hogyan reseteli a bios ha teljesen áramtalanítva van. De ma ha haza jövök munkából megpróbálom meg egyszer.

Ha esetleg úgy sem semmi, próbálok videót felvenni hogy hogyan mit csinálok és hogy már tényleg én csinálok-e valamit rosszul vagy annyira Security Bootra vettem a rendszer hogy képet már sohasem kapok, bár kicsit szomorú maradnék. Kicsit jobban.

Ha az a sorrend amit írtál akkor az rossz. jó sorrend:
táp ki/le
elem ki
bekapcs gomb nyom (5-10mp)
elem, táp vissza.

ez maga a biosreset. az elem szolgál arra, hogy “emlékezzen” a beállításaidra akkor is, ha elmegy az áram. Ha az elem marad akkor amikor lenyomod a tápot, gyakorlatilag semmit nem csináltál.

ige kötő!

Így már értem, viszont nem javult semmit sem a helyzet.

Esetleg valaminek valami ötlet?

Eleve a billentyűzet sem világít ami eddig egyből ahogy bekapcsolt a gép 3-4mp után elkezdett világítani. Monitor szinten nem kap jelet csak világít magának (VGA Displayport ha bármit is segít).

Konkrétan erre én sem számítottam mert amiket olvastam eddig általában segített egy bios reset… de nálam konkrétan a security boot restart után meghalt az egész…

Az alaplap kézikönyvét kellene követned. Az mindig biztos.

A CMOS egy félvezető-technológia, ami a BIOS beállításait tartja a helyén. Pont az áramtalanítás és a rövidre zárás törli a beállításait. Konyhanyelven ennyi elég.
A bekapcsoló gomb nyomása mindössze a megmaradt naftát szívja el az alaplap kondijaiból ami esetleg még táplálhatná a CMOS rendszerét. Elméletileg így is törlődnek a beállítások, de nem véletlen, hogy egyik alaplapgyártó sem ezt a módszert javasolja BIOS reset-hez.
(az elem kivétele és bekapcsoló gomb nyomkodás soha nem 100%-os módszer)
Biztosra a pin-ek összeérintésével mész.

Neked az alsó két vízszintesen elhelyezkedő pin-t kell csavarhúzóval összezárni (ha nincs jumper-ed) 5-10 másodpercre.

2 Likes

Köszönöm a részletesebb infót, viszont a gond ahogyan írtam továbbiakban is az hogy semmi jelet nem kap a gép.

“nem ad” inkább, gondolom.

Mindent úgy csináltál, ahogy leírtam? Lépésről-lépésre?

A videokártya jelét is tilthatja a secure boot, főleg ha nincs TPM kulcsod. (márpedig biztos nincs) Vedd ki a kártyát és az alaplapi HDMI/DP portba kösd át a monitort, úgy mutatnia kéne a BIOS-t.

Ha nem menne:
Próbáld meg a bekapcsoló gombot és reset gombot 10 másodpercig folyamatosan nyomva tartani és úgy indítani a gépet. Így, mivel a Gigabyte-ok dual-bios-osak adnia kéne képet.

Igen, így gondoltam, a kijelző nem kap jelet. :slight_smile:
Na ez már egy kicsit jobb hír, eddig csak videokártyán keresztül próbáltam, viszont a gond az, hogy a monitor displayportot hasznal, egy displayport-dvi átalakítóval is működne ez művelet?

Igen, kéne neki. Bár szerintem hamarabb találsz DVI → HDMI átalakítót. (feltéve, hogy a monitorodon van HDMI - de, ha DP van, akkor illenék lennie HDMI-nek is)

Igazából egyszer már próbáltam monitorbol HDMI alaplap HDMI de egy volt kep, megpróbálom ma még egyszer; aztán a dual bios témát és ha úgy sem sikerül akkor újra jövök panaszkodni. Köszönöm egyenlőre. :slight_smile:

1 Like

Találtam a szekrényben egy VGA-s kábelt így megpróbáltam azzal csatlakozni az alaplaphoz. Viszont probléma van én úgy érzem. Megosztok egy videót, mert esküszöm jól csinálom, próbáltam minden ami le volt írva, tanácsolva a topicban de konkrétan a billentyűzet sem kap jelet én már azon gondolkodom. Mert eddig mindig mikor be kapcsolt a gép, a billentyűzet elkezdett világítani, most pedig semmi.
Megpróbáltam mindent ami le volt írva, de az ég adta világon semmi sem vált be… na ilyen mi a ***** van. :confounded:

videó jelszó: szarfos
KATTINTS RÁM, muszáj volt vimeon keresztül a méret miatt

  • igen késsel csinálom, mert villanyszerelő létemre az összes csavar húzom hülye biztos.

És nincs egy egyszerű fázisceruzád, aminek legalább 20mm-es csupasz vége van? :smiley: (csak viccelődök, jól csináltad)

Itt bőségesen írnak mások is a szívással.

Van még 1-2 opció, de ha ennyire kakukk a lap, akkor érdemes lenne szervizbe vinni a gépet. (ott újra flash-elik a BIOS ROM chip-jet)

1 Like

Oh anya, szóval ebből holnap szerelő lesz… Reménykedtem hogy közelebb jutok mert bosszant ha nem jövök rá mi a gond mert annyira totál hülye nem vagyok hozza (tudom nem látszódik) de akkor zsá szerelő.

Köszöntem uram/uraim az egybe működést. :grinning_face_with_smiling_eyes:

1 Like

Nincs mit, sajnos esetedben csak az alaplap csere oldaná meg a gondot, ha magad szeretnéd csinálni.
Sok szerencsét! :slight_smile:

LEZÁRÁS

Ha esetleg valakit érdekelne a megoldás, meghalt benne a bios, így vagy a gari maradt ami 4-5 hét vagy 30€ egy bios flash ami másnap kész lett, szóval bios flash. Nekem ez tanuló pénz, legyen nektek pedig a poszt. Szép napot. :slight_smile:

3 Likes