Xmp on/off

Sziasztok!

Mi okból lehet az, ha kikapcsolom a bios-ban az “XMP”-ét, akkor hibátlanul futnak a játékok, ha bekapcsolom, akkor kék halál üzeneteket kapok, illetve fagynak a játékok?

Válaszokat előre is köszönöm!

Konfigurációm:

AMD RYZEN 5 2600

MSI B450 TOMAHAWK

Seasonic Focus Plus 650 Gold

SAPPHIRE NITRO+ Radeon RX 580 OC 4G

HyperX 8GB KIT DDR4 3200MHz CL16 Predator sorozat

Crucial MX500 250GB SSD

Seagate BarraCuda 2TB

Lehet nem támogatott kit, meg kell nézni az alaplap támogatott ram listáját. Ha így van, akkor meg kell próbálni 3000mhz-en 3200 helyett.

A másik lehetőség hogy valamiért nem kapja meg a megfelelő feszültséget, ezt könnyű megnézni biosban, XMP-hez 1,35V kellene kapnia a ramnak.

Ha így sem megy, akkor még mindig be lehet állítani teljesen manuálisan, ehhez segít:

De lehet akár gyengébb memória modul, ezt Memtest kiderítheti, ha így van, akkor garanciális csere.

A bios legyen a legfrissebb.

3 Likes

Nekem is ilyen problémám van Corsair Vengeance LPX ramommal sajnos, vagyis erre gyanakszok. Játék közben hirtelen feketekép és újraindul a gép. Memtest86-t ma lefuttatok megnézem mit ad ki. Aztán meg manuálisan problálom belőni, ha nem az a gond . Sub timingokat hagyhatom auton elég ,ha a sima 16-18-18-36 timingot állítom be + a memória sebességét + Fclk-t ? az XMP-t meg offon hagyom ?
Bár én még egy olyan bugra és figyelmes lettem ,ha 1,35-t irok be biosba Memória Voltageként akkor 1,375-n fog menni. Nem tudom miért lehet ez . Ugyan ez az alaplap, csak a MAX verziója.

Az aida64-et futtattam, 1 perc után összeomlott, amíg ki nem kapcsoltam az xmp-ét. Azóta hibátlanul fut, illetve nincs kék halál.