TheVR Fórum

Youtube end?

Sziasztok!

Az elmúlt 2 napban felkeresett engem 3 kis youtuber (neveket nem szeretnék említeni), hogy itt a vég a youtuben. Most nem arra gondolok, hogy be kell állítani a csatornán, hogy gyerekeknek ajánlott vagy sem, hanem hogy letörlik a videódat mert nem hoz az yt-nek bevételt. Elvileg egy csajnak törölték ez miatt egy videóját. Kértem tőle küldje el a levelet amiben ezt megírták mert én semmi ilyenről nem hallottam. Szerintem mielőtt ilyen dolgok történnének szerintem lenne róla hírlevét vagy ilyesmi, és már nagyon unom a vészmadárkodásos híreket, gondoltam inkább megkérdezlek titeket, hogy hallottatok már erről vagy tudtok e erről?

Várom a válaszokat, köszönöm!
Remek Girls Alu

Szerintem ez hülyeség, amit állítanak. Valószínűleg nem állították be a gyerekeknek szánt tartalmakkal kapcsolatos dolgokat, amire egy ideje a YouTube fel is hívja a figyelmet, ha még nem tette meg valaki. Ha végig olvassák az erről szóló leírást, abban talán, ha jól emlékszek, akkor benne is van, hogy ha nincs beállítva, akkor a YouTube törölheti a videóikat, vagy ha rosszul van beállítva, akkor is.

2 Likes

A youtubeon volt pár hete egy update a terms of use-ban, és igen, abba belekerült, hogy a youtubenak joga van törölni olyan tartlamakat, amelyek nem monetárisan kifizetődők.

Hogy ezt elkezdték volna alkalmazni arról nem nagyon hallottam még, de ezek szerint már történt ilyen.

2 Likes

Szia!

Köszönöm szépen a válaszodat!

A podcast elején beszélnek erről.

1 Like

PewDiePie is csinált ebben a témában egy videót, és igen, a YouTube-nak már joga van megtenni. Kérdés, hogy fognak-e élni ezzel, és ha igen, hogyan.

1 Like

Meg az is kerdeses szerintem, hogy mi alapjan vesznek majd le videokat?
Mert pl a Kjubcastban Csonti elmondja, hogy o privat videotarnak is hasznalja a paltformot, igy azok a videok peldaul szerintem siman repulhetnek… Aztan azt se feledjuk el, hogy pl rengeteg film van fent, amiknek igazabol semmi keresnivalojuk a youtube-on. Aztan ott vannak a mindenfele egyetemek oktatovideoi, mondjuk azokat fura lenne leszedni. Bar bevezethetne sztem a youtube egy elofizetos szolgaltatatast is a feltoltoknek, csak nem tudom mennyire lenne ra kereslet, hogy ha pl egy suli nem akarja monetizalni az eloadasait, akkor X osszeget fizetnek havonta, igy elkerulve, hogy torolve legyenek…

1 Like

Sziasztok!

Köszönöm mindenkinek a válaszát! :slight_smile:

Itt azért több dolgot is érdemes átgondolni.

Az egy dolog hogy ki mire használja, viszont a Google szempontjából egy dolog a lényeg: hogy mennyi pénzt keres a szolgáltatással. Amíg egy szolgáltatás növekedési fázisban van, addig általában sokkal megengedőbbek a szabályok, hogy növeljék a felhasználók számát, ezzel együtt lenyomják a konkurenciát. Onnantól hogy kb egyedül maradtak a piacon, nagyjából azt csinálnak amit akarnak.

A Youtube fontos lett a hétköznapok szempontjából, tényleg szinte mindenhol ott van, ahogy említetted, rengeteg oktatóvideó, film, zene stb fent van. Viszont ha belegondolunk, van e ezeknek helye itt? Nem feltétlenül.

Félre ne érts, dehogy védem a Google-t, mostanában rengeteg rossz terméket csináltak (üdv Stadia, Goggle±ra emlékszik még valaki?), csak ahhiz hogy teljes képet kapjunk, érdemes az érem másik oldalát is megnézni.

3 Likes

Sokan kihasználják a korlátlan tárhelyet, és minden családi videót oda raknak fel privátként, amikor a youtube nem arra való. A privát feltöltés komplett megszűnhetne, ez egy videómegosztó.

Én pl arra használtam egyszer, hogy elindítottam egy élő közvetítést a youtuba-ra privátban, ami egy twitch csatornát közvetített nekem a nappaliba, csak mert a TV-n van youtube app, twitch viszont nincs, és ez volt a leggyorsabb megoldás.

Nyilvánvalóan korlátozni kell, mert sok ember nem rendeltetésszerűen használja.

@Csiki91 Van már ilyen előfizetéses rendszer. Ha eredeti minőségben szeretnél képeket és videókat feltölteni a Google képekbe, akkor az fogyasztja a Google tárhelyed (A tárhelyért pedig fizetni kell havonta 15GB felett), ha viszont a google által meghatározott minőségben (Nagyon jó minőségben engedik) töltöd fel a képeidet, videóidat, akkor azt ingyen és bérmentve megteheted.

3 Likes

filmnek semmikepp, a zene fura kerdes, mert mondhatnank, hogy a Spotify mellett minek? Viszont vannak olyan zeneim elmentve, amik youtube-on konnyen elerhetoek, mig Spotifyon nincsenek fent. :confused:
de az oktatovideok szerintem maradhatnanak. Mert hat hova mashova mehetnenek? minden egyetem csinaljon sajat platformot? Epp az lenne a lenyeg, hogy a 21. szazadban a tudas mindenkinek jar es igy lenne a legkonnyebben elerheto… :slight_smile:

@Anttarax hat igen, az ilyen dolgok miatt mindenkepp kellene valami szabalyozas. :smiley:

2 Likes

Elméletnek szép meg minden, de a szolgáltatónak mennyi pénze van ebből?

Nem, de annak semmi akadálya hogy csináljanak együtt, egy nemzetközi, kifejezetten oktatásra létrejövő platformot, reklámok nélkül, állami/nemzetközi pénzből, akár havidíjért.

1 Like

Na de ennyi erovel maradhatnanak a platformon, es a google szedhetne toluk be penzt, ahogy fentebb is irtam, nem? Minek inditsunk egy uj platformot, ha van egy mar most is, ami hasznalhato lenne? :slight_smile:

1 Like

Azért, mert amit feltöltesz, az a tartalom a Google-nél lesz. Mint ilyen, sosem lesz “biztonságban”, mert akár mikor meggondolhatják magukat. Mi van ha egy nap azt mondják, kell nekik a tárhely olyan dolgokra amik több pénzt termelnek, és törlik ezeket az anyagokat?

Mennyi pénzt szedjenek? 1000 dollárt intézményenként? Vagy 100.000-et? Esetleg 1.000.000-ót? Mi tartaná őket kordában? A piaci verseny nyilván nem. A jószándékuk?

3 Likes

Sziasztok!
Tudom írták már, hogy igaz.
De van rá példa a SomeBuddy nevű csatorna ahol Mortal Kombat tartalom volt megtekinthető.
Ezt szó nélkül törölték pedig vagy fél év allat összekapart 100000 feliratozót.
És nem ez az egyetlen olyan játék ami ilyen “Bloody”

En azert probalok optimista lenni, mer ha abbol indulunk ki, hogy mondjuk minden csatorna eltunne, ami nem eleg szignifikans, akkor a kisebb orszagok csatornainak kb annyi lenne… Mondjuk az igaz, hogy szerverkapacitast nyerne vele a Google :smiley:

Annyira szerintem nem bánkódnának érte. A legnagyobb csatornák úgyis megmaradnának, a többi meg valószínűleg csak foglalja a helyet, kb 0 haszonért cserébe.

@neo Azt én is kerestem hogy hol állithatom be azt hogy az én csatorrnám nem gyerekeknek való.De láttam egy videót ahol nem egy kezdö csatornás állitota be azt nem gyerkeknek való a tartalma és mégis oda került a gyerk tartalmak közé közbewn meg egy másik videoját egy alkalmazottuk ellenörizte le.Szóval az sem agarancia hogy oda nem kerül ha úgy állitod be hogy ygerekek ne lássák.Még mindig fogalmam sincs hogy hol van az.De ha már itt tartunk én jobban örülnék ha megszünne a youtube mert úgy müködik mint egy nő állandó menszesze van már bocsánat hölgyektől,szeszélyes ez a helyesebb kifejezés.Egy kinlodás az egész,youtube a leges legelején volt jó ezért használok polymer,kikapcsolót meg sytlist-et és társait hogy használható legyen még valamenyire,és ki is nézzen valahogy.De maradjunk a témánál.Eltüntek dolgok például videó válaszok egymásnak ami szerintem jó volt meg egyedi.Ez egy kicsit számomra olyan mintrha legalább hármat lépnének hátra és egyet elöre ha a haladását(?) nézzük

@meteoric87 A youtube egy közzöségi oldal lenne,nem tv,már bocsánat, tv-nek készül az igaz.

@csiki91 Abban egyet értek hogy a tudás mindenkinek jár és kell az hogy elérhetö legyen igy ha nem tudsz valamit akkor valaki azt megmurtatja neked és ha nem is teljesen de egy kicsit közelebb kerülsz ahhoz hogy hogyan is old meg addot dolgot például.

Közösségi oldal a Facebook. A Youtube nem az, és soha nem is volt. A Youtube egy videómegosztó oldal.

Ne felejtsük el, amelyik tartalom nem termel pénzt a Googlenek, az nem “nullszaldós”, hanem veszteséget termel. Ugyanis a tárhelyet fenn kell tartani, bővíteni, üzemeltetni, árammal ellátni.

A tudás senkinek nem “jár”. A tudás egy olyan dolog, amit mindenklinek meg kell szereznie magának, és ezért dologznia/tanulnia kell. A Youtube előtt is lehetett tanulni, és az sem egy kőbevésett tény, hogy a Youtube-nak oktatóplatformnak kellene lennie.

De lehet az is meg közösségi oldal ahol lehetnek levelezhettél bárkivel az is eltünt belölle.Az ki mit vár vagy szeretne tölle az egy dolog régen jobb volt fészbukon is oszthatsz meg videokat meg vehetsz fel barátokat mint anno a youtube-on.